Häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin liittyvästä varautumisesta ja toiminnan jatkuvuuden hallinnasta sopiminen : Järjestämislain 15 §:n 2 momentin 5. kohdan vaatimukset hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajan väliselle sopimukselle - Rantala, Nea (My University, 2023)
OTM-tutkinnon tutkielman aiheena on häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin liittyvästä varautumisesta ja toiminnan jatkuvuuden hallinnasta sopiminen järjestämislain (612/2021) 15 §:n 2 momentin viidennessä kohdassa edellytetyn vähimmäissopimusehdon tarkoittamalla tavalla. Työn tarkoituksena on tarkastella sote-uudistukseen liittyvän lainsäädännön aiheuttamia muutoksia oikeusjärjestykseen, kuvata julkisoikeudellisen järjestämisvastuun ja varautumisvelvollisuuden kokonaisuudet ja yhdistää sopimusoikeudellinen käsitys sopimuksesta varautumisesta ja jatkuvuudenhallinnasta sopimiseen. Tutkielman metodi on pääasiallisesti oikeusdogmaattinen eli työssä tulkitaan ja systematisoidaan voimassa olevaa oikeutta ja oikeusjärjestystä. Tutkielman tarpeellisuutta ja uutuusarvoa lisää kohteena olevan lainsäädännön uutuus, merkittävä ero aikaisempaan oikeusjärjestykseen ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisrakenteiden historiallinen muutos. Tutkielmassa huomioidaan aiheen aiempi käsittely, esimerkiksi siitä annetut ohjeet, mutta tunnistetaan myös niiden hyödyntämisessä tarvittava juridinen asiantuntemus. Käsittelyosuudessa selvitetään, miten sopimusoikeuden yleiset opit vaikuttavat varautumisesta ja jatkuvuudenhallinnasta sopimiseen sekä esitellään uusia sopimusteorioita, joilla perinteisen sopimuskäsityksen rajoja voidaan koetella perustellusti. Tämän lisäksi korostetaan yhteistyön merkitystä niin varautumisen kuin tutkielman kohteena olevan toimivan sopimuksenkin kannalta. Kokonaiskuvan säilymisen vuoksi järjestämisvastuun, varautumisen ja jatkuvuudenhallinnan näkökulmia kuljetetaan mukana myös yksityisoikeudellisen tarkastelun rinnalla pyrkien luomaan eri oikeudenalojen vuoropuhelusta tarpeelliset näkökulmat esittelevä kokonaisuus. Oikeudellisesti, järjestämislain 15 §:n 2 momentin 5. kohdan vaatimukset sopimuksen sisällölle voidaan täyttää panostamalla sopimusperustaiseen varautumiseen ja toiminnan jatkuvuudenhallintaan osana hyvinvointialueen varautumisen kokonaisuutta ja tosiasiallista järjestämisvastuun kantamista. Tämän lisäksi tulee hallita sopimusoikeudellinen käsitys sopimuksesta ja tunnistaa yleisten oppien aktivoitumismahdollisuudet ja riskialttiit ehdot. Sopimuskumppanin valintaan on kiinnitettävä huomiota ja pyrittävä luomaan aitoja, luottamuksellisia yhteistyösuhteita, joissa sanktioiden sijaan kannustetaan sitoutumaan yhteiseen tavoitteeseen. Järjestämislain vaatimusten täyttäminen ja toimivan sopimuksen aikaansaaminen kaipaa kuitenkin tuekseen myös muuta panostusta. On kuitenkin tunnistettava ympäröivä todellisuus ja ymmärrettävä, ettei siitä irrallisella oikeudellisella argumentoinnilla tueta lainsäädännön tavoitteisiin pääsemistä.
Keywords: varautuminen, sopimusoikeus, sote-uudistus