Arvopaperit osakeyhtiöiden verotuksessa - Mikkola, Lenni (My University, 2025)
Tutkielma tarkastelee osakeyhtiöiden omistamien arvopaperien omaisuuslajiluokittelua sekä luovutustappioiden ja menetysten verokohtelua elinkeinoverotuksessa tulolähdejaon poistamisen (1.1.2020) jälkeisessä oikeustilassa. Tutkimuksen tavoitteena on systematisoida käyttö-, vaihto-, rahoitus- ja muun omaisuuden omaisuuslajien tulkintaperusteet sekä arvioida niiden johdonmukaisuutta ja ennakoitavuutta verovelvollisen näkökulmasta. Lisäksi tutkielma arvioi luovutustappioiden vähennyskelpoisuutta koskevien rajoitusten tarkoituksenmukaisuutta suhteessa veropohjan suojan, veroneutraliteetin, yhdenvertaisuuden ja ennakoitavuuden tavoitteisiin. Tutkimusote on oikeusdogmaattinen ja sitä täydennetään oikeuspoliittisella arvioinnilla. Aineistona käytetään lainsäädäntöä, lainvalmisteluaineistoa sekä korkeimman hallinto-oikeuden ja hallintotuomioistuinten ratkaisuja. Erityisen tarkastelukohteen muodostavat pörssiosakkeisiin ja muihin likvideihin arvopapereihin liittyvät edestakaiset kaupat, jotka havainnollistavat luovutustappioiden todellisuuden arviointia ja veronkierron rajanvetoa. Keskeinen tutkimustulos on, että arvopaperien omaisuuslajiluokittelu on tarkoitussidonnainen ja perustuu tapauskohtaiseen kokonaisarvioon, mikä heikentää ennakoitavuutta rajanvetotilanteissa. Edestakaisia kauppoja koskeva oikeuskäytäntö osoittaa, että vähennysoikeus riippuu markkinariskin todellisuudesta ja siitä, poikkeaako menettely verovelvollisen normaalista toiminnasta. Päätelmänä todetaan, että järjestelmä suojaa tehokkaasti veropohjaa, mutta voi johtaa taloudellisesti samankaltaisten riskien erilaiseen verokohteluun. Ennakoitavuutta voitaisiin parantaa täsmentämällä omaisuuslajien rajanvetokriteerejä ja dokumentointivaatimuksia, mutta veroneutraliteetin vahvistaminen saattaisi ainakin tietyissä tilanteissa edellyttää muutoksia luovutustappioiden vähennysrajoituksiin.
Keywords: elinkeinoverotus, osakeyhtiöt, arvopaperit, omaisuuslajiluokittelu, luovutustappiot, edestakaiset kaupat