Taloudellisten suunnittelujärjestelmien integraatio yritysoston yhteydessä - Eskola, Samuli (My University, 2022)
Johdon ohjausjärjestelmien integraatiosta yrityskaupan yhteydessä ei ole saatu kattavaa tutkimustietoa aiheen monimutkaisuuden vuoksi. Taloudelliset suunnittelujärjestelmät ovatkin hyödyllinen tutkimuskohde yhtenä useimmin käytössä olevista ja tärkeimmistä johdon ohjauksen osa-alueista ja yrityskauppojen määrän kasvu tukee järjestelmien integraation tutkimuksen tärkeyttä. Tutkielman tarkoituksena oli löytää taloudellisten suunnittelujärjestelmien integraatioon vaikuttavia tekijöitä sekä mahdollisuuksia, lisäarvoa, uusia vaatimuksia, haasteita ja haittoja, joita organisaatiot ovat kohdanneet integraation myötä taloudellisiin suunnittelujärjestelmiin liittyen. Tutkimuskohteena oli suomalaisen pörssiyhtiön toteuttamat neljä yritysostoa, joiden kohteet olivat konsernin emoyhtiötä selkeästi pienempiä kansainvälisiä ohjelmistoyrityksiä. Tutkimus toteutettiin haastatellen edustajia jokaisesta uudesta tytäryhtiöistä sekä konsernin emoyhtiön edustajaa. Tutkimuksessa havaittiin useita integraatioon vaikuttavia onnistumista edistäviä tekijöitä. Muutosjohtamiseen on syytä panostaa integraation tavoitteiden saavuttamiseksi. Ostavan yhtiön tuki, liiketoiminnan ymmärrys ja integraatiosta vastaavan henkilön osaaminen, olivat tärkeimpiä ostajayritykseen liitettyjä ominaisuuksia, jotka edistivät integraation onnistumista. Myös vahva talousjohdon tuki ja kommunikaation parantaminen koettiin tärkeiksi tekijöiksi integraation onnistumiselle. Hyödyllistä todettiin olevan lähettää ostavan yhtiön talousjohdon edustaja määräajaksi tai jopa pysyvästi ostettuun yhtiöön. Merkittävimmät tutkimuksessa havaitut ongelmat liittyivät yhtiöiden johdon erilaiset näkemykset suunnittelun tärkeydestä ja merkityksestä, henkilöstön sitoutumisen puute, ostetun yhtiön talousosaamisen heikkous pienissä yhtiöissä ja teknisen järjestelmäintegraation puuttuminen. Suurimmat muutokset tutkimuskohteessa todettiin liittyvän suunnittelun järjestelmällisyyden kasvamiseen, joka vaati organisaatiolta enemmän resursseja, mutta myös lisäsi tarkkuutta ja läpinäkyvyyttä, paransi suunnittelun ja tavoitteiden laatua ja vahvista yhtiöiden välistä kommunikaatiota ja ymmärrystä.
Keywords: Taloudellinen suunnittelu, suunnittelujärjestelmät, johdon ohjausjärjestelmät, yritysosto, integraatio