Parkinsonin taudin laiteavusteiset hoidot Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa vuosina 2000-2022 - Korteniemi, Katariina; Paloviita, Katriina; Kuusimäki, Tomi; Rönkä, Jaana; Pekkonen, Eero; Viitala, Matias; Kaasinen, Valtteri (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
JOHDANTO. Parkinsonin taudin laiteavusteiset hoidot, kuten aivojen syvästimulaatio (DBS) ja infuusiohoidot, ovat oikein valitulle potilaalle toimintakykyä merkittävästi parantavia mutta yhteiskunnalle kalliita hoitoja. Mahdolliset vinoumat potilasvalinnassa tulee havaita, jotta hoidot kohdistuvat oikein. Aiempaa suomalaista alueellista vertailua tai pitkäkestoista seurantaa ei ole julkaistu.
POTILAAT JA MENETELMÄT. Varsinais-Suomen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla vuosina 2000–2022 laitehoidetut potilaat tunnistettiin hoidonseurantarekisteristä, ja heidän demografisia ja kliinisiä tietojaan vertailtiin keskenään, sukupuolten välillä sekä ajan funktiona.
TULOKSET. Infuusioin hoidettavat Parkinson-potilaat olivat iäkkäämpiä kuin DBS:llä hoidetut, ja heillä oli vähemmän Parkinson-lääkitystä käytössään ennen toimenpidettä. Seuranta-aikana ei tapahtunut olennaisia muutoksia potilasvalinnassa, sillä muun muassa potilaiden diagnoosi- ja toimenpideikä pysyivät samoina. Hoitoihin valikoitumisessa ei todettu sukupuolivinoumaa.
PÄÄTELMÄT. Hoitokäytännöt ja potilasvalinta näillä alueilla vastaavat kansainvälisesti julkaistuja tietoja lukuun ottamatta sitä, ettei sukupuolieroja hoitoon valikoitumisessa vaikuta olevan.