Saksalaiset suomalaisin silmin : Suomalaisten opiskelijoiden näkemyksiä Saksasta ja saksalaisista - Kettunen, Nuppu (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsitellään suomalaisten opiskelijoiden näkemyksiä Saksasta ja saksalaisista. Tavoitteena on selvittää, millaisia näkemyksiä suomalaisilla opiskelijoilla on, millainen heidän mielestään on tyypillinen saksalainen ja millaisia Saksaan ja saksalaisiin liittyviä stereotypioita opiskelijoiden keskuudessa esiintyy. Tutkimuksen aineisto koostuu Webropol-kyselystä, joka lähetettiin Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen sekä kieli- ja käännöstieteiden laitoksen opiskelijoiden sähköpostilistoille. Kysely oli täysin anonyymi ja sisälsi yhteensä 17 kysymystä, joiden joukossa oli sekä avoimia että monivalintakysymyksiä. Kyselyyn osallistui 130 ihmistä, joista suurin osa oli humanistisen tiedekunnan opiskelijoita. Aineisto analysoidaan aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimus osoitti, että suomalaisten opiskelijoiden mielestä Saksa on iso, teollistunut, kaunis, kulttuuririkas ja Euroopan kannalta keskeinen maa, jolla on merkittävä historia. Maassa on vastaajien mukaan monessa asiassa vanhanaikaiset toimintatavat sähköisten järjestelmien puuttumisen takia ja myös byrokratia tekee asioiden hoitamisesta hankalaa. Vastaajien mielestä tyypillinen saksalainen on jämpti, jäykkä, suorasanainen, hyvin koulutettu ja ahkera. Hän myös noudattaa sääntöjä ja aikatauluja liiankin tarkasti. Saksalaisten sanottiin olevan hyvin samanlaisia kuin suomalaiset, vaikka joitain kulttuurierojakin nousi vastauksissa esille. Vastauksista kävi ilmi, että osa vastaajista tiedosti omaavansa stereotypioita saksalaisia kohtaan. Vastaajien kuvaillessa tyypillistä saksalaista vastauksista nousi esiin esimerkiksi kuvaus kaljaa juovasta ja makkaraa syövästä henkilöstä, joka on kenties yksi tunnetuimmista saksalaisista stereotypioista. Tämä voi ainakin osittain selittyä sillä, että monet vastaajista kertoivat näkemyksiensä perustuvan saksalaisiin stereotypioihin, joita on ollut esillä mediassa.
Keywords: stereotypia, suomalais-saksalaiset kulttuurierot