Tarjolla on sitä kiellettyä hedelmää : intertekstuaalisuus ja metafora Erika Vikmanin kappaleessa Syntisten pöytä (2020) - Peltonen, Elina (My University, 2025)
Tarkastelen tässä tutkielmassa intertekstuaalisuuden ja metaforan esiintymistä, vaikutusta ja merkitystä Erika Vikmanin teoksessa Syntisten pöytä (2020). Pyrin selvittämään niiden roolia tekstin merkityksen rakentumisessa diskurssianalyysin keinoin. Näkökulmaksi olen rajannut kohdetekstissä esiintyvän avoimen eli eksplisiittisen intertekstuaalisuuden ja retorisina keinoina toimivat metaforat ja muut kielikuvat. Lähteinä olen käyttänyt pääsääntöisesti aiempia intertekstuaalisuuden ja metaforan tutkimuksia, kandidaatintutkielmia ja pro graduja sekä Auli Viikarin teosta Intertekstuaalisuus — suuntia ja sovelluksia (1991) ja Lauri Harvilahden teosta Metafora: ikkuna kieleen, mieleen ja kulttuuriin (1992). Käytän tutkielmassani laadullisen eli kvalitatiivisen tutkimuksen keinoja. Tutkielmani tarkoituksena on keskittyä kohdetekstin rakenteeseen, jolloin tutkimuksen luonne oli lähes puhtaasti kvalitatiivinen. Rakenteellisesti päädyin käymään intertekstuaalisuutta läpi säkeistö säkeistöltä, mutta metaforan tutkimuksen jaoin laajempiin kokonaisuuksiin. Pohdin erityisesti Raamatun roolia kohdetekstin merkityksen rakentumisessa, sillä uskoin sillä olevan laaja rooli teoksen subtekstinä. Hypoteesini tutkimusta suorittaessani oli, että intertekstuaalisuudella ja metaforalla on suuri vaikutus tekstin tarkoituksen syntymisessä ja että tekstin tulkinta on pitkälti riippuvainen Raamatun kontekstin tuntemisesta. Hypoteesini osoittautui myös laajalti oikeaksi, sillä ymmärtääkseen tekstin kokonaisuudessaan tarvitsee pohjatietoa Raamatun sisällöstä.
Keywords: metafora, intertekstuaalisuus, diskurssianalyysi, lyriikka