Lymen neuroborrelioosin KNK-manifestaatiot - Nieminen, Anne (My University, 2021)
Lymen borrelioosi (LB) on spirokeettabakteerien (Borrelia Burgdorferi sensu lato) aiheuttama monimuotoinen sairaus ja eri Borrelia Burgdorferi-lajit suosivatkin eri elimiä. Tauti tarttuu ihmiseen puutiaisen välityksellä ja sen ilmaantuvuus on kasvussa Suomessa. Neurologisia oireita eli Lymen neuroborrelioosia (LNB) esiintyy vain osalla spirokeettatartunnan saaneista. LNB:n yleisimpiä löydöksiä ovat radikuloneuriitti, meningiitti sekä facialispareesi (FP), joka on aivohermon tulehduksesta johtuva tila. Facialishermon lisäksi muutkin aivohermot voivat tulehtua LNB:ssä ja näin olleen aiheuttaa korva-, nenä- ja kurkkutautien (KNK) erikoisalan hoidettavaksi kuuluvia oireita, joista on kuitenkin varsin vähän julkaistua tietoa etenkin sellaisissa julkaisuissa, joissa LNB:n diagnoosi on perustunut nykyisiin suosituksiin. Kyseessä on retrospektiivinen tutkimus LNB potilaista Tyksissä vuosina 2011–2018 keskittyen KNK-oireisiin, joilla 1) todettiin positiivinen intratekaalinen borreliavasta-aineindeksi ja 2) Lymen neuroborrelioosia hoidettiin antibiootein. Sisäänottokriteerit täytti 186 potilasta, joista 25 oli lapsia. Vain noin puolilla potilaista oli vähintään yksi todettu erythema migrans ja/tai punkin purema edeltävän vuoden ajalta. Yleisimmät todennäköiset tartunnanlähteet sijaitsivat Turun seudulla ja Paraisilla sekä Turun saaristossa. FP oli sekä lapsilla, että aikuisilla yleisin aivohermo-oire ja se oli merkitsevästi yleisempi lapsilla kuin aikuisilla. Kuten tässä tutkimuksessa osoitamme sekä oire- että kuvantamislöydöksin LNB voi aiheuttaa monien muidenkin aivohermojen, kuten hypoglossus-, glossopharyngeus-, vagus- ja accessoriushermojen oireita. Kuulonalenema on jo aiemmasta LNB:n yhdistetty, mutta vähemmän tutkittu oire. Tässä tutkimuksessa kuulonalenemasta kärsivistä LNB-potilaista viidellä todettiin kuulokäyrässä LNB:n aiheuttamaksi sopiva sensorineuraalinen kuulonalenema vestibulocochleaarisen hermon pareesiin sopien. Kuulokäyrä oli kuitenkin tutkittu vain noin puolilta kuulonalenemasta raportoivilta potilailta. Tulevaisuudessa kuulokäyrä tulisikin herkästi ottaa korvaoireisilta LNB-potilailta. Lisäksi LNB:n jäännösoireet yhdistyvät potilaan ikään ja hoitoviiveeseen, joista jälkimmäinen tulisikin jatkossa minimoida.
Keywords: Lymen neuroborrelioosi, aivohermoneuriitti, facialispareesi, sensorineuraalinen kuulonalenema