Videokuvaus vedenalaisinventointimenetelmänä ja vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden selvittäjänä. - Holmroos, Hanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Jotta merialueiden käyttöpaineita ja suojelutarpeita voidaan kohdistaa oikein, on vedenalainen luonto tunnettava. Habitaattien kartoittaminen on keskeisessä roolissa, sillä niiden laadun heikentymisen ja häviämisen tiedetään olevan maailman laajuisesti suurin monimuotoisuuden alenemiseen vaikuttava tekijä. Tietoa Suomen merialueiden vedenalaisesta meriluonnon monimuotoisuudesta kartoittaa VELMU-ohjelma, jonka yhtenä habitaattien kartoitusmetodina on drop-videointi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka VELMU-ohjelmassa käytetty vedenalaisinventointimenetelmä vastaa ohjelman tieteellisiin ja käytännöllisiin tavoitteisiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti videoinventointia työtapana ja sitä kuvaako pistemäinen tieto vedenalaista monimuotoisuutta. Tämä työ on tehty laadullisella tutkimusotteella ja aineistona on 11 asiantuntijan teemahaastattelut. Kaikki haastatellut asiantuntijat ovat tai ovat olleet läheisesti tekemisissä VELMU-inventointien kanssa. Asiantuntijoiden mukaan VELMU-ohjelmassa tehdyt videoinventoinnit vastaavat melko hyvin asetettuihin tavoitteisiin ja niiden rooli on ohjelman aineistossa keskeinen. Voidaan todeta, että videoiden laatuun ja aineiston luotettavuuteen vaikuttaa eniten henkilöstön kouluttaminen ja interkalibrointi. Asiantuntijat esittävät myös, että videoinventointien tuottama aineisto kertoo riittävästi vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuudesta, kun se yhdistetään luotettavaan taustamuuttuja-aineistoon. Aineiston luotettavuuden lisäämiseksi seurantaa tulisi tehdä kaikilla ympäristömuuttujavyöhykkeillä.