Rajoitustoimenpiteet kehitysvammapalveluissa : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Kukkaisniemi, Jari (My University, 2024)
Kansainvälisesti on ollut pyrkimyksenä vähentää kehitysvammaisiin henkilöihin kohdistuvia rajoitustoimenpiteitä jo vuosia. Useat maat ovat muokanneet lainsäädäntöään ja käytäntöjään rajoitustoimenpiteiden määrän vähentämiseksi. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata mitä ovat kehitysvammaisiin henkilöihin kohdistuvat rajoitustoimenpiteet ja mitkä tekijät tai ilmiöt niiden taustalla vaikuttavat. Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa kerättiin Pubmed, Cinhahl, Medic, Cochrane ja PsycInfo -tietokannoista. Lisäksi tehtiin manuaalisia hakuja. Tiedonhaku tuotti 766 tulosta, joista lopulta tutkielmaan valikoitiin 9 tutkimusta mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella. Lisäksi tutkielmaan valittiin kolme tutkimusta manuaalisella tiedonhaulla. Tutkielman aineistoa analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Rajoitustoimenpiteitä käytetään edelleen melko laajasti kehitysvammaisten henkilöiden hoidossa, vaikka niiden käyttöön liittyy monia eettisiä ja käytännön haasteita. Rajoitustoimenpiteiden käyttöön vaikuttavat useat tekijät, kuten henkilökunnan koulutus, resurssien saatavuus, organisaatiokulttuuri ja johtamiskäytännöt. Henkilökunnan osaamisen kehittäminen ja riittävien henkilökunta resurssien saatavuus voivat vähentää tarvetta rajoitustoimenpiteille ja parantaa tätä kautta kehitysvammaisten henkilöiden hoidon laatua. Organisaatioissa, joissa korostetaan ihmisoikeuksia, yksilön itsemääräämisoikeutta ja voimavarakeskeistä lähestymistapaa, rajoitustoimenpiteiden käyttö oli vähäisempää ja asiakastyytyväisyys korkeampaa.
Keywords: kehitysvammaisuus, rajoitustoimenpiteet, itsemääräämisoikeus