Sairaanhoitajan tunteet ja organisaation odotukset-kuvaileva kirjallisuuskatsaus tunneponnistelusta hoitotyössä - Holmberg, Mari (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajan tunneponnistelua ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Sairaanhoitajan työ on emotionaalisesti raskasta ja kuormittavaa. Työhön liittyy voimakkaasti hoitajan omat tunteet. Tunneponnistelu syntyy oman aidon tunteen ja organisaation tai yhteiskunnan odotusten ristiriidasta. Hoitajan valinta tehdä työtä, jossa tunteet ovat läsnä avaa mahdollisuuden niin henkilökohtaisille kuin organisatorisillekin hyödyille, mutta myös menetyksille. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tämän tutkielman aineisto haettiin systemaattisella tiedonhaulla Pubmed-, Cinahl-, Cochrane-, PsycINFO- ja Web Of Science tietokannoista sekä manuaalisesti. Jokaiselle tietokannalle oli muodostettu oma hakulausekkeensa. Kaikista tietokannoista saatiin yhteensä 1979 tutkimusta, joista mukaanotto- ja poissulkukriteerien mukaisesti tutkielmaan valittiin 11 tutkimusta. Tiedonhaku toteutettiin tammikuussa 2024. Mukaan otettujen alkuperäistutkimusten laatua arvioitiin MMAT (Mixed methods appraisal tool) - laadunarviointityökalulla. Aineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkielman aineiston mukaan tunneponnisteluun liittyi kolme toimintastrategiaa: syväkäsittely, pintakäsittely ja aitojen tunteiden ilmaisu. Tunneponnisteluun liittyi kaksi alakategoriaa, jotka olivat tunneponnistelun henkilökohtaiset seuraukset ja tunneponnistelun organisatoriset seuraukset. Tunneponnistelun henkilökohtaisiin seurauksiin sisältyi stressi, työuupumus, ahdistus, turhautuminen, tyytyväisyys työhön ja potilas-hoitajasuhteen syventyminen. Organisatorisiin seurauksiin sisältyi halu vaihtaa työpaikkaa, työuupumus ja loppuunpalaminen.
Keywords: tunneponnistelu, työhyvinvointi, sairaanhoitaja, tunteet, tunnesäätely, tunteiden tukahduttaminen