Osallistava asuntohankinta, yhteisöllisyys & alustatalous : Monimetodinen tutkimus neljän kohderyhmän ilmiöön liittyvistä näkemyksistä - Pulkkinen, Sakari; Vatjalainen, Tomi (My University, 2020)
Osallistavassa asuntohankinnassa ideana on tuottaa asuinrakennuksia asukaslähtöisesti ja yksilöllisemmin huomioiden asukkaiden toiveet ja tarpeet asuntojen suunnitteluja rakentamisvaiheessa. Ryhmärakennuttaminen on yksi osallistavan asuntohankinnan alalajeista ja siihen sisältyy myös usein vapaaehtoista yhteisöllisyyttä, jossa yksilö itse voi määrittää, kuinka paljon haluaa olla yhteisön kanssa tekemisissä arjessaan. Erilaiset uudet sekä vanhat tavat hankkia tai rakennuttaa asunto nostavat päätään ihmisten pyrkiessä toteuttamaan elämiseen ja asumiseensa kuuluvia unelmia. Näihin unelmiin sisältyvät myös kestävän kehityksen eri ulottuvuudet. Alustatalous on liiketoimintamalli, joka tuottaa arvoa useammille sidosryhmille samanaikaisesti. Alustataloudella on mahdollista häiritä markkinoita tai luoda jopa täysin uudet markkinat tyhjästä hyvällä idealla. Sekä alustatalous että jakamistalous ovat hiljattain nousseet kuumaksi puheenaiheeksi uudenlaisten kuluttajatuottajien (prosumereiden) ja lainoppineidenkin kesken. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella osallistavaa asuntohankintaa ja yhteisöllistä asumista yksilön ja yleisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Tutkimme, miten alustatalous voisi edistää ilmiötä ja mitkä ovat alustan vaatimukset, jotka pitää ottaa huomioon. Tutkimuksessa haastateltiin kolmea eri kohderyhmää ja vastausten pohjalta toteutettiin lisäksi laajempi kysely unelmakotia suunnitteleville. Tutkimuksessa havaittiin toimivan alusta helpottavan siellä toimivien osapuolien välistä kommunikointia, mikä puolestaan helpottaa eri osapuolten tarpeidentyydytystä. Osallistavan asuntohankinnan ja yhteisöllisen asuntorakentamisen (cohousingin) havaittiin tarjoavan sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristön kannalta toimivia ratkaisuja niin yksilö- kuin yleiselläkin tasolla.
Keywords: Osallistava asuntohankinta, alustatalous, kestävä kehitys, yhteisöllisyys