Tekoälyavusteiset asejärjestelmät nykyaikaisessa sodankäynnissä - Leman, Jere (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2023)
Tekoälyavusteiset asejärjestelmät ovat lisänneet suosiotaan osana nykyaikaista sodankäyntiä teknologisen kehityksen myötä. Näiden asejärjestelmien toiminta perustuu sääntöpohjaiseen heikkoon tekoälyyn. Tekoälyavusteiset asejärjestelmät ovat usein perinteisiä asejärjestelmiä, joita on haluttu autonomisoida siten, että ne pystyvät sensoreillaan tutkimaan sekä toimimaan omassa taisteluympäristössään itsenäisesti tai etäältä ohjatusti. Näitä asejärjestelmiä on monenlaisia ja ne voivat toimia erilaisissa toimintaympäristöissä, kuten maalla, merellä tai ilmassa. Nämä asejärjestelmät ovat mahdollistaneet uusia sotilaallisia sovellutuksia. Kilpavarustelua näistä asejärjestelmistä on sotilasvoimien välillä, ja rahaa käytetään miljardeja tutkimus ja kehitystyöhön. Tutkielmassa käsitellään tekoälyavusteisia asejärjestelmiä ja niiden toimintaa sotilaallisissa konflikteissa. Tutkielmassa tarkastellaan näiden asejärjestelmien asemia osana nykyaikaista sodankäyntiä sekä, millaisia vaikutuksia näillä järjestelmillä on sotilastaktiikkaan. Tutkielmassa syvennytään käsittelemään tarkemmin näiden asejärjestelmien käyttöä Venäjän ja Ukrainan välisessä sotilaallisessa konfliktissa. Tutkielmassa havaittiin, että nämä asejärjestelmät toimivat eri asemissa ja voivat tuoda merkittäviä taktisia etuja nykyaikaisessa sodankäynnissä.