Maksukykytestin keskeiset ongelmat osakeyhtiön varojenjaossa - Tiilikka, Anton (My University, 2025)
Osakeyhtiön johdon tulee suorittaa maksukykytesti ennen yhtiön varojenjakoa. Maksukykytesti suoritetaan käytännössä tekemällä arvio yhtiön maksukyvystä varojenjaon jälkeen. OYL:n 13 luvun 2 §:n mukaan Varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden. Tarkemmin laista ei ilmene, miten maksukykyä tulee arvioida, millä aikavälillä arviointi tulee suorittaa ja tuleeko arviointia jotenkin dokumentoida. Näitten seikkojen takia maksukykytesti on suhteellisen tulkinnanvarainen tapa arvioida yhtiön maksukykyä. Jo pitkään on katsottu niin oikeuskirjallisuudessa kuin myös viranomaisten toimesta tarve tarkemmalle sääntelylle, jotta tulkinnanvaraisuutta saataisiin vähennettyä. Merkittäviä muutoksia ei kuitenkaan ole tapahtunut tästä huolimatta. Tutkielman tarkoituksena on tuoda esille maksukykytestin keskeisimmät ongelmat, ja näille esitettyjä mahdollisia ratkaisuja. Tutkielman kannalta keskeisiä lähteitä ovat lain esityöt, oikeusministeriön ja valtioneuvoston julkaisemat mietinnöt ja selvitykset sekä oikeuskirjallisuus. Kirjallisuudessa ja viranomaisen toimesta keskeisimmiksi ongelmiksi maksukykytestissä on katsottu maksukyvyn selvittämisen ongelmallisuus mm. oikeaa kuvaa antavien mittareiden puutteen takia, maksukykytestin suorittamisesta vastuussa oleva taho, testin suorittamisen ajankohta ja ajallinen ulottuvuus ja testin dokumentointivelvollisuus. Kaikkien ongelmien ei ole katsottu olevan yhtä ajankohtaisia ja muutoksen tarpeessa kuin toisten. Maksukykytestin suorittamisesta vastuussa oleva taho on ongelmista vähiten tärkeä, sillä käytännössä arvion maksukyvystä suorittaa lähes aina yhtiön hallitus. Sen sijaan erityisesti dokumentointivelvollisuuden on katsottu olevan mahdollinen ja hyötyä tuova muutoksen kohde OYL:ään. Maksukyvyn arviointi ja tähän käytetyt työkalut sekä ajankohdan ja ajallisen ulottuvuuden osalta tarvetta muutokselle on nähty, mutta näiden käytännön toteuttamisen on todettu olevan tällä hetkellä hankalaa, ellei jopa mahdotonta tarkoituksenmukaisella ja kaikkia yhtiöitä palvelevalla tavalla. Tulevaisuudessa näihinkin, erityisesti arvioinnissa käytettävien työkalujen ja laskentamallien osalta, voi olla mahdollista saada aikaiseksi tarkoituksenmukainen muutos.
Keywords: maksukykytesti, osakeyhtiö, varojenjako, osakeyhtiölaki