Melatoniini kasvien biostimulanttina : ja sen sovellukset ruoantuotannossa & kasviensuojeluaineena - Rokka, Ruut (My University, 2026)
Melatoniini on kaikissa eliöryhmissä esiintyvä indoliamini, joka tunnistettiin kasveissa vuonna 1995. Kasvimelatoniinilla on keskeinen rooli kasvin sisäisten prosessien, kuten kasvun, stressivasteiden ja fotosynteesitehokkuuden säätelyssä. Tutkimuksissa on havaittu ulkoisesti lisätyn, eksogeenisen melatoniinin tehostavan näitä vaikutuksia. Tämä tekee melatoniinista potentiaalisen biostimulantin. Biostimulantit ovat yhdisteitä, jotka edistävät kasvin omia prosesseja ilman ravinnelisäystä. Luonnollisille biostimulanteille on kasvava tarve kasvien kasvuolosuhteiden ja ihmisten ravintotottumusten muuttuessa. Eksogeenisen melatoniinin ominaisuuksia on tutkittu esimerkiksi ruohovartisilla viljelyskasveilla, puilla sekä leikkokukilla. Sen on osoitettu parantavan kasvien kasvua ja kehitystä erityisesti stressiolosuhteissa. Lisäksi sen on osoitettu edistävän satoisuutta, sadon laatua ja hedelmien säilyvyyttä. Nämä ominaisuudet mahdollistavat melatoniinille merkittävän potentiaalin erityisesti ruoantuotannossa ja kasviensuojeluaineena.

Melatonin is an indoliamin found in all groups of organisms and identified in plants in 1995. Plant melatonin plays a key role in plant internal processes such as: regulation of growth, stress responses and photosynthetic efficiency. Studies have found that externally added exogenous melatonin enhances these effects. This makes melatonin as a potential biostimulant. Biostimulants are compounds that promote the plant's own processes without nutrient supplementation. Natural biostimulants are growing. the need for changes in plant growth conditions and human dietary habits. The properties of exogenous melatonin have been studied, for example, in herbivores crops, trees and cut flowers. It has been shown to improve plant growth and development, especially under stress conditions. In addition, it has been shown to promote crop yield, yield quality and fruit preservation. These properties allow melatonin significant potential, especially in food production and as a plant protection agent.
Keywords: Biostimulantti; Eksogeeninen melatoniini; Endogeeninen melatoniini