Poliisin epäyhdenvertaisen huumekontrollin syyt ja seuraukset : Sosioekonomisen aseman vaikutus poliisin huumekontrolliin - Rapala, Fanni (My University, 2024)
Tämä notaarityö on laadittu seminaarityön ”Poliisin huumekontrollin kohdistuminen eri käyttäjäryhmiin” pohjalta. Notaarityö tarkastelee poliisin huumekontrollin syiden ja seurausten yhteyttä huumeidenkäyttäjien sosioekonomiseen asemaan. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, jakautuuko poliisin huumeidenkäyttäjiin kohdistuva kontrolli yhdenvertaisesti eri sosioekonomisissa asemissa olevien henkilöiden kesken, sekä mitä seurauksia poliisin huumekontrollilla on eri sosioekonomisessa asemassa oleviin henkilöihin. Tutkielman metodina käytetään kirjallisuuskatsausta, analysoiden sekä empiirisiä että ei-empiirisiä tutkimuksia ulkomailta ja Suomesta. Teoreettinen viitekehys perustuu leimaamisteoriaan ja kriminaalipolitiikkaan. Leimaamisteorian avulla tarkastellaan huumeidenkäyttäjiin kohdistuvien stereotypioiden vaikutuksia kontrolliin ja seurauksiin. Kriminaalipolitiikan avulla pureudutaan poliisin huumekontrollin taustalla vaikuttaviin tekijöihin ja kontrollin seurauksiin. Keskeiset tutkimustulokset osoittavat, että poliisin kontrolli ei ole täysin yhdenvertaista eri sosioekonomisessa asemassa olevien henkilöiden välillä. Kontrolli kohdistuu usein huonossa sosioekonomisessa asemassa oleviin henkilöihin, minkä taustalla nähdään vaikuttavana tekijänä poliisin alakulttuuri sekä siitä heijastuvat asenteet ja oletukset. Kontrollitoimien kohteeksi joutumisen suorana seurauksena nähdään kontrollin kohteeksi joutumisen pelosta johtuva riskialttiimpi huumeidenkäyttö. Epäsuoria tai piiloon jääviä seurauksia ovat leimautumisesta koituvat seuraukset, kuten identiteettimuutokset ja rakenteellinen leimaaminen. Johtopäätöksissä suositellaan kriminaalipoliittisessa keskustelussa otettavan huomioon poliisin huumekontrollin valikoivuus, sekä epäyhdenvertaisen huumekontrollin seuraukset.
Keywords: huumeidenkäyttäjät, poliisin alakulttuuri, huumekontrolli, leimaamisteoria, kriminaalipolitiikka