Alaistaitoihin ja niiden kehittämiseen yhdistetyt merkitykset asiantuntijaorganisaatiossa - Kurkisuo, Veera (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Alaistaidot on työelämää koskettava tärkeä aihe ja käsite, jota on tutkittu vähän Suomalaisella tutkimuskentällä. Alaistaitojen määrittely ei ole täysin yksiselitteistä, jonka vuoksi tämä tutkimus kiinnittää huomiota aiheen tarkempaan käsittelyyn. Alaistaitoihin on yhdistetty tärkeä merkitys erityisesti organisaation toiminnan edistämisen kannalta, jonka vuoksi myös alaistaitojen kehittämiseen kiinnitetään tässä tutkimuksessa tarkempaa huomiota. Tämän tutkimuksen tavoitteena on antaa puheenvuoro asiantuntijaorganisaatiossa työskenteleville esimiehille ja alaisille, alaistaitoihin ja niiden kehittämiseen liittyen, perehtyen erityisesti molempien vastaajaryhmien käsityksiin aiheesta ja näiden käsitysten keskinäiseen vertailuun. Tutkimuksessa selvitetään haastateltavien käsityksiä alaistaidoista käsitteenä, hyviin alaisiin yhdistettyjä odotuksia, käsityksiä alaistaitojen kehittämisestä sekä kiinnitetään huomiota alaistaitojen kehittämisen ja työssä oppimisen välisten yhteyksien tarkasteluun. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena ja tutkimusjoukkoon valikoitui tarkoituksenmukaisesti eri työtehtävissä, tiimeissä ja asemissa toimivia Espoon työväenopiston asiantuntijaorganisaatiossa työskenteleviä henkilöitä. Haastattelujoukko koostui kolmesta alaisen ja kolmesta esimiehen asemassa työskentelevästä henkilöstä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina ja aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin keinoin teemoittelemalla. Tutkimuksessa korostui alaistaito -käsitteen abstrakti, monitulkintainen ja jopa itsestään selvänä pidetty luonne, johon liittyen alaistaidoista tulisi keskustella enemmän työyhteisöissä, jotta niitä hahmotettaisiin paremmin. Tutkimuksessa korostui myös hyviin alaisiin liittyvät ristiriitaiset odotukset, joissa alaiset korostivat perinteisiä ihanteita ja esimiehet modernimpia ihanteita. Aineistossa korostui myös alaistaitojen kehittämisen tärkeä merkitys, johon liittyi yhteisvastuullisuuden merkitys työyhteisöissä. Tutkimustuloksissa korostui myös alaistaitojen kehittämisen ja työssä oppimisen tärkeä yhteys. Työssä oppiminen yhdistettiin alaistaitojen kehittämisen ohella myös esimies-alaissuhteen laatuun sekä työyhteisön toiminnan edistämiseen. Tutkimus osoitti, että asiantuntijaorganisaatiossa alaistaitoihin ja niiden kehittämiseen yhdistyy erittäin tärkeä merkitys, johon liittyen myös työssä oppimisella on tärkeä yhteys. Tutkimusaihe osoittautui työntekijöiden, esimiesten, esimies-alaissuhteen, työyhteisöjen ja koko organisaation toimivuuden kannalta tärkeäksi aiheeksi, johon tulisi tulevaisuudessa kiinnittää enemmän huomiota.