Koronapandemian tukipolitiikan arviointi - Kässi Otto; Karppinen Petja; Ropponen Olli; Koski Heli (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2022)
Raportti kartoittaa koronapandemiashokin takia Suomessa käyttöönotettuja yrityksille suunnattuja tukitoimenpiteitä. Jaottelemme tukitoimet julkisiin yritystukiin eli avustuksiin sekä lainoihin ja takauksiin ja markkinaehtoiseen rahoitukseen. Suomen koronatukipolitiikkaa vertaillaan tukitoimiin ja taloustilanteen kehittymiseen Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Suomessa pandemian takia myönnetyt yritystuet ovat olleet kansainvälisesti mittaluokaltaan pieniä. Koronatukitoimet ovat olleet verrattain tehokkaita ja oikeansuuntaisia. Ekonometrinen analyysi Valtiokonttorin jakamien kustannustukien kausaalivaikutuksista viittaa siihen, että kustannustuet ovet lisänneet yritysten liikevaihtoa ja pienentäneet yrityssaneeraukseen joutumisen riskiä. Laskelmamme osoittavat, että osa muutoin koronapandemian aikana tappiollisista yrityksistä on muuttunut kustannustukien takia voitollisiksi. Analyysimme viittaa siihen, että suorilla tuilla ja väliaikaisilla konkurssilainmuutoksilla voidaan tehokkaasti suojata talouden rakenteita äkillisissä kriisitilanteissa. Pandemian pitkittyessä jatkuvat uudet tukikierrokset lienevät kuitenkin hidastaneet talouden tervettä rakennemuutosta. Kriisitilanteiden pitkittyessä olisikin talouden uusiutumisen vauhdittamiseksi tärkeää muotoilla exit-strategia, jossa sitoudutaan johonkin selkeään kriisitukien loppumisen takarajaan.