Laitossuunnitteluohjelman kehitys - Meltaus, Krista (My University, 2023)
3D-mallinnusohjelmat ovat oleellisia työkaluja nykypäivän laitossuunnittelussa. Tässä diplomityössä tutkitaan Bentley OpenPlant -suunnitteluohjelmakokonaisuuden kehitystyön onnistumista kohdeyrityksessä. Tässä diplomityössä käsitellään laitossuunnittelua putkisto- ja layoutsuunnittelun osalta. Diplomityö koostuu kirjallisuuskatsauksesta, kehitystyön toteutuksesta, pilot-projektista sekä haastattelututkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksessa perehdytään laitossuunnitteluun layout- ja putkistosuunnittelun näkökulmasta sekä tietojärjestelmän käyttöönoton onnistumisen teoriaan. Kehitystyön alussa määritetään ohjelmiston tavoiteltu toiminta-aste. Se kattaa projektin perustamisen, mallintamisen sekä dokumentaation valitulla ohjelmistolla layout- ja putkistosuunnittelun osalta. Kehitystyöllä ohjelmistoa pyritään parantamaan siten, että sillä työskentely olisi tehokkaampaa ja mielekkäämpää, ja ohjelmiston hallinnallisiin tehtäviin kulunut aika pyritään minimoimaan. Kehitystyön onnistumista arvioidaan pilot-projektista kerättävien laitossuunnittelun tunnuslukujen sekä käyttäjähaastatteluiden avulla. Kerätyn tutkimusaineiston avulla pyritään vastaamaan kahteen tutkimuskysymykseen: 1) Vastaako ohjelmiston toiminta kehitystyön jälkeen sille asetettua käyttötarkoitusta? ja 2) Onko ohjelmiston hallinnallisiin tehtäviin kuluvaa aikaa onnistuttu kehitystyöllä vähentämään? Tutkimustuloksien perusteella voitiin todeta, että kehitystyön jälkeen ohjelmiston toiminto vastasi sille asetettua käyttötarkoitusta ja sen hallinnallisiin tehtäviin kuluvaa aikaa onnistuttiin hieman vähentämään. Haastattelututkimuksessa käyttäjät arvioivat ohjelman kehitystyön yleisesti onnistuneeksi ja sen käytön mielekkääksi. Myös useita kehityskohteita tunnistettiin, ja niiden pohjalta ohjelmiston kehitystä voidaan jatkaa.

3D modeling software are relevant engineering tools in modern plant design. This master's thesis explores the success of the development of the Bentley OpenPlant plant design software in the target company. The thesis specifically addresses plant design in terms of piping and layout engineering. The master's thesis consists of a literature review, development work implementation, a pilot project, and an interview study. The literature review delves into plant design from the perspectives of layout and piping design, as well as the theory of successful information system implementation. At the beginning of the development work, the desired functionality of the software is defined. This includes project establishment, modeling, and documentation using the chosen software for layout and piping design. The aim of the development work is to enhance the software so that working with it becomes more efficient and pleasing, and to minimize the time spent on administrative tasks. The success of the development work is evaluated through key performance indicators collected from the pilot project and with user interviews. The collected research data aims to answer two research questions: 1) Does the operation of the software after the development correspond to its intended use? and 2) Has the time spent on the administrative tasks of the software successfully decreased by the development? Based on the research results, it was observed that after the development work, the software's functionality met its intended purpose, and the time spent on administrative tasks was slightly reduced. In the interview study, users assessed the success of the program's development and found its usage meaningful. Several areas for improvement were also identified, providing a basis to continue software development.
Keywords: laitossuunnittelu, suunnitteluohjelman kehitys, OpenPlant, putkistosuunnittelu, layoutsuunnittelu