Ruoan verkkokaupan sisä- ja lähtölogistiikan tehostaminen Suomessa - Taimi, Emmi (My University, 2023)
Ruoan verkkokaupan erityispiirteet kuten pienet marginaalit, helposti pilaantuvat tuotteet sekä toiminnan vaatimat korkeat kiinteät kustannukset tekevät alasta toimijalleen haastavan. Kustannustehokkuutta pyritään alalla saavuttamaan uudenlaisten logistiikkarakenteiden sekä verkkokaupan prosessien uudelleen suunnittelun avulla. Alan toimijoilta vaaditaan innovatiivisia ratkaisuja verkkokaupan kannattavuuden parantamiseksi. Ruoan verkkokauppa on markkinana vielä verrattain uusi ja se on kasvanut reilusti vasta hiljattain COVID 19 -pandemian seurauksena. Alan ja sen logististen rakenteiden tutkimustyö on keskittynyt lähinnä alan suuriin toimijoihin, jotka toimivat USA:ssa sekä esimerkiksi Iso-Britanniassa. Toimialan logistiikkarakenteet eroavat kuitenkin eri maiden ja alueiden välillä paljonkin ja ruoan verkkokauppa toimii ja toteutuu jokaisessa maassa eri tavalla. Suomen kontekstissa ruoan verkkokaupan logistisia rakenteita ei vielä ole juurikaan tutkittu. Tämän tutkimuksen tavoitteena onkin selvittää, miten ruoan verkkokaupan sisä- ja lähtölogistiikkaa voitaisiin Suomessa tehostaa. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkielma alkaa kirjallisuuskatsauksella, jossa aihetta on tutkittu alan kirjojen, artikkelien sekä ajankohtaisten uutisten avulla. Kirjallisuuskatsauksessa tutkitaan sitä, minkälaisia logistiikkarakenteita alan toimijoilla on käytössään sekä sitä, mistä ruoan verkkokaupan toimitusketjun suorituskyky muodostuu. Tutkielman empiirisessä osiossa aineistoa on kerätty haastattelemalla alan asiantuntijoita puolistrukturoiduin haastattelukysymyksin. Tutkimuksen tulokset on muodostettu vertaamalla kirjallisuuskatsauksen teorioita empiiriseen aineistoon. Tutkielman teoreettisen hyödyn tavoitteena on verrata ruoan verkkokaupan alalla toimivien yritysten logistiikkarakenteita Suomessa toimivien yritysten logistiikkarakenteisiin sekä tutkia ulkomailla toimivien rakenteiden toimivuutta Suomen markkina-alueella. Lisäksi tutkielmassa kootaan yhteen ruoan verkkokaupan toimitusketjun suorituskyvyn tekijöitä. Käytännön hyöty on tarjota Suomessa alalla toimiville yrityksille näkökulmia sekä käytännön keinoja verkkokaupan logistiikan tehostamiseksi. Empiiristen tulosten perusteella johtopäätöksenä todetaan, että Suomessa verkkokaupan logistiikkaa on mahdollista tehostaa implementoimalla maailmalla käyttöön otettuja logistiikkarakenteita, mikäli kysyntä ja volyymi ovat riittävällä tasolla. Usein tämä toteutuu Suomessa vain pääkaupunkiseudulla, joten tämän alueen ulkopuoliset toimijat joutuvat yhdistelemään useampien myymälöiden kysyntää saadakseen ruoan verkkokauppaan tehdyt investoinnit kannattaviksi. Ruoan verkkokaupan logistiset rakenteet ja niiden toimivuus vaihtelevatkin laajasti Suomen sisällä eri alueiden vaihtelevasta demografiasta johtuen. Tästä syystä myös tehostamiskeinot vaihtelevat eri alueiden välillä. Tutkielmassa tunnistettiin myös suurimpia logistiikan tehostamisen haasteita, kuten henkilöstöresurssien ja -kulujen sopeutumattomuus vaihtelevaan kysyntään.
Keywords: ruoan verkkokauppa, sisälogistiikka, lähtölogistiikka, last mile