Maakuntakeskusten tieto- ja viestintäteknologisten suunnitelmien luonne sekä niissä asetetut alkuopetuksen osaamisen tavoitteet - Ahola, Reko (My University, 2021)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin maakuntakeskusten tieto- ja viestintäteknologisten (TVT) suunnitelmien luonnetta sekä niissä asetettuja alkuopetuksen osaamisen tavoitteita. Suunnitelmissa asetettuja tavoitteita vertailtiin suunnitelmien kesken sekä suhteessa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) asetettuihin laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin. Tässä tutkimuksessa keskityttiin alkuopetukseen, koska peruskoulun ensimmäisillä luokilla hankittu TVT-osaaminen pohjustaa oppimista myös ylemmillä vuosiluokilla. Tieto- ja viestintäteknologista osaamista tarvitaan yhä enemmän opinnoissa, työelämässä ja vapaa-ajalla. Useat Euroopan maat uudistavat tai ovat uudistaneet opetussuunnitelmaansa tästä näkökulmasta. Suomi lukeutuu maihin, jotka ovat jo uudistaneet opetussuunnitelmaansa TVT-painotteisemmaksi. Kansallinen opetussuunnitelma ei kuitenkaan aseta tarkkoja tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen tavoitteita, joten kaupungit ovat laatineet opetustyön tueksi asiakirjoja, joissa eritellään TVT-osaamisen tavoitteita eri luokka-asteille. Tutkimuksen aineistona oli yhdentoista maakuntakeskuksen TVT-suunnitelmat. Tutkimusaineostolle tehtiin teorialähtöinen sisällönanalyysi. Suunnitelmien osaamistavoitteet redusoitiin ja luokiteltiin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden TVT:n osaamisen kehittämisen pääsuuntien mukaisesti neljään kategoriaan. Lisäksi osaamistavoitteiden määrät kirjattiin osa-alueittain. Erilliseen asiakirjaan selvitettiin sisältävätkö suunnitelmat esimerkkejä ja välineitä, mikä on suunnitelmien tehtävä sekä miten osaamistavoitteet on jaoteltu suunnitelmissa. TVT-suunnitelmat olivat asiakirjoina erilaisia sekä luonteiltaan että tehtäviltään. Ne katsottiin joko osaksi opetussuunnitelmaa tai opetussuunnitelmaa tukeviksi tai täydentäviksi asiakirjoiksi. Valtaosa kaupungeista jaotteli osaamistavoitteet opetussuunnitelman kehittämisen pääsuuntien mukaisesti neljään osa-alueeseen. Osaamistavoitteiden tueksi lähes kaikki kaupungit listasivat suunnitelmissaan erilaisia välineitä ja esimerkkejä. Maakuntakeskukset listasivat yhteensä 135 eri osaamistavoitetta alkuopetukselle. Muutamaa tavoitetta lukuun ottamatta, osaamistavoitteet vastasivat hyvin opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita. Tavoitteissa oli eroja maakuntakeskusten välillä. Hieman alle puolet kaikista osaamistavoitteista esiintyivät ainoastaan yksittäisissä TVT-suunnitelmissa. Myös osaamistavoitteiden määrät erosivat maakuntakeskusten välillä. Tulokset antavat tietoa siitä, minkälainen TVT-osaaminen nähdään tärkeänä suomalaisessa peruskoulussa ja mitä eri taitoja osaamisen tavoitenäkökulmiin nähdään sisältyvän.
Keywords: tieto- ja viestintäteknologia, TVT-suunnitelma, TVT-strategia, TVT-osaaminen, osaamistavoite