Suorituskykyä tukeva henkilöstöjohtaminen pk-yrityksissä - Lehtinen, Sari (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tämän pro gradu tutkimuksen lähtökohtana oli sama näkökulma kuin Työelämä 2020 – hankkeella siitä, että Suomen kilpailukyvyn perustan luovat toimivat, tulokselliset ja uutta työtä luovat työpaikat. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää näkemyksiä siitä, miten henkilöstöjohtamisella voidaan tukea pienen ja keskisuuren yrityksen suorituskykyä. Tutkimustavoitteen kautta päätutkimuskysymykseksi muotoutui kysymys, miten suomalaisissa pk-sektorin yrityksissä nähdään henkilöstöjohtamisella tuettavan yrityksen suorituskykyä? Päätutkimuskysymystä lähestyttiin neljän alatutkimuskysymyksen avulla. Tutkimuksessa käytettiin triangulaatiota niin tietolähteiden, menetelmien kuin aineiston keruun osalta. Tutkimuksessa viitekehyksenä oli Guestin (1997) henkilöstöjohtamisen malli. Tutkimuksessa oli mukana viisi yritystä, joista jokaisesta ylimmän johdon edustajana olivat toimitusjohtajat sekä operatiivisen johdon osalta yritysten lähiesimiehet. Lisäksi tutkimuksessa oli mukana viisi tutkimuksessa mukana oleviin yrityksiin liittymätöntä henkilöstötyön ammattilaista. Päätutkimusmenetelmänä pidettiin laadullista menetelmää, joka tässä tutkimuksessa oli teemahaastattelu. Kaikkiaan haastatteluja tehtiin kymmenen. Määrällinen tutkimusmenetelmä täydensi haastatteluin kerättyä tietoa. Kyselytutkimus toteutettiin Webropol –järjestelmällä. Kysely lähetettiin kaikkiaan 79 vastaajalle, ja vastauksia saatiin 55. Tämän tutkimuksen mukaan lähtökohtana suorituskykyä tukevassa henkilöstöjohtamisessa on yrityksen sekä strategia että kulttuuri ja työntekijöiden näkeminen menestyksen tekijöinä. Henkilöstöjohtamisen keinoin toimintaa ja osaamista ohjataan kohti strategian toteuttamista. Suorituskyvyn kannalta tärkeimmäksi yksittäiseksi henkilöstöjohtamisen toiminnoksi nimettiin ilmapiiri, johon kuuluviksi käytännön toiminnoiksi mainittiin työhön sitouttamiseen, yrityksen arvoihin ja organisaatiokulttuuriin liittyvät henkilöstötoiminnot. Suorituskykyä tukevan henkilöstöjohtamisen nähtiin integroituvan saumattomasti niin yrityksen strategiaan kuin sen kulttuuriin. Johtamisessa tärkeäksi koettiin tilan antaminen vuorovaikutukselle eri toimijoiden välillä.