Lactobacillus rhamnosus GG:n ja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12:n vaikutukset terveillä aikuisilla plakin määrään, gingivaali-indeksiin ja mutans streptokokki- sekä laktobasillimääriin - Lahti, Emilia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Lactobacillus rhamnosus GG:n ja Bifidobacterium lactis BB-12:n käytön vaikutusta syljen mutans streptokokki- ja laktobasillimääriin sekä plakki- ja gingivaali-indekseihin. Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna kaksoissokkotutkimuksena. Kaksikymmentäyhdeksän koehenkilöä käytti neljän viikon ajan pastilleja, jotka sisälsivät LGG- ja BB-12-probiootteja. Kontrolliryhmän muodostivat 30 henkilöä, jotka saivat pastilleja, joissa ei ollut probiootteja. Ennen ja jälkeen tablettijakson tutkittavilta rekisteröitiin plakki- ja gingivaali-indeksit. Samalla kerättiin stimuloitua sylkeä, josta viljeltiin mutans streptokokit sekä laktobasillit. Tuloksissa nähtiin tilastollisesti merkitsevä alenema plakki- ja gingivaali-indekseissä probiootteja käyttäneessä ryhmässä, mutta ei kontrolliryhmässä. Mutans streptokokkien ja laktobasillien määrissä ei havaittu muutoksia. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että lyhytaikainen LGG:n ja BB-12:n käyttö vähentää plakin määrää ja pienentää gingivaali-indeksiä, mutta se ei vaikuta syljen mutans streptokokki- ja laktobasillimääriin.