Suun terveydenhuollon toimenpiteiden vaikutus suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun - Mäki, Lucas (My University, 2024)
Yleisimpien hammaslääketieteessä tehtävien toimenpiteiden, kuten hampaan paikkaushoidon tai parodontologisen hoidon, onnistumista arvioidaan yleensä pitkälti hammaslääkärin näkökulmasta. Nykyään ollaan lisääntyvissä määrin kiinnostuneita siitä, miten potilaat kokevat hoidon onnistumisen ja arvioivat sen vaikutusta omaan elämäänsä. Hoidon onnistumisesta potilaan näkökulmasta voidaan saada tietoa tutkimalla potilaiden kokemaa suun terveyteen liittyvää elämänlaatua ennen hoitoa ja hoidon jälkeen. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia, miten yleisimmät suun terveydenhuollossa tehdyt toimenpiteet vaikuttavat suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus, jonka aineistona on käytetty Pubmed- ja Embase-tietokannoista löytyviä tutkimuksia. Lisäksi katsauksessa on hyödynnetty Käypä hoito -suosituksia sekä THL:n ja Kelan tilastoja ja verkkosivuja. Kaikissa Pubmed- ja Embase-tietokannoissa käytetyissä hakulausekkeissa olivat mukana termit ”Oral Health-Related Quality of Life” sekä ”OHRQoL”. Muilta osin hakulausekkeet vaihtelivat riippuen käsiteltävää hoitomuotoa. Tähän kirjallisuuskatsaukseen sisällytettiin sellaiset tutkimukset, joissa tutkittiin jonkin suun terveyttä edistävän toimenpiteen vaikutusta suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Tätä kirjallisuuskatsausta varten käytiin läpi 1039 tutkimusta, joista katsaukseen sisällytettiin 14. Eniten oli tutkittu parodontiitin hoidon vaikutusta suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Tutkimusten kesken esiintyi jonkin verran eroa esimerkiksi parodontaalikirurgian vaikutuksen suuruudesta, mutta kaikissa tähän katsaukseen sisällytetyissä tutkimuksissa päädyttiin siihen lopputulokseen, että parodontiitin hoidolla oli selvä suun terveyteen liittyvää elämänlaatua parantava vaikutus. Hampaan paikkaushoidosta, joka on yleisin suun terveydenhuollossa suoritettava toimenpide, löytyi vain yksi tutkimus koskien paikkauksen vaikutusta suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Sen perusteella paikkaushoidolla saattaa olla positiivinen vaikutus suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun, jos paikattava hammas on ollut kipeä ennen hoitoa. Tämän katsauksen tuloksista voidaan päätellä, että useimmilla suun terveydenhuollon toimenpiteillä oli vähintään jonkin asteinen positiivinen vaikutus suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Tutkimuksia löytyi kuitenkin vain vähän, ja lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan.
Keywords: Suunterveys, elämänlaatu