Aikaperusteisen toimintolaskennan rakentaminen pk-yritykselle - Yli-Kesti, Paavo (My University, 2021)
Aikaperusteinen toimintolaskenta eli TDABC (Time-Driven Activity-Based Costing) on Kaplanin ja Andersonin vuonna 2003 esittämä kustannuslaskentajärjestelmä, jonka tarkoituksena on luoda tarkempi ja helppokäyttöisempi järjestelmä kuin perinteinen toiminto-laskentajärjestelmä. Nimensä mukaisesti TDABC perustuu ajan käyttämiseen. Perinteisellä toimintolasken nalla (perinteinen toimintolaskenta = ABC) voidaan rakentaa kustannusajureita, jotka toimivat ajankäytön perusteella, mutta TDABC:ssa ajankäytön merkitys on viety vielä pidemmälle. Aikaperusteinen toimintolaskenta rakentuu kahteen eri parametriin. Ensimmäinen parametri on toimintoon käytetty aika, ja toinen on ajankäytön kustannus. Tutkielmassa perustellaan teorian kautta, minkä vuoksi aikaperusteinen toimintolaskenta on sopivin ratkaisu tutkielman kohde yritykselle. Empiria osuudessa rakennetaan kohdeyritykselle laskentamalli, joka perustuu TDABC:n periaatteeseen. Tutkielman kohdeyritys on kooltaan pienyritys, joten tutkielmassa on huomioitu pk-yritys kehystä. Tutkielman aikana yrityksen koko ei kuitenkaan muodostunut ongelmaksi. Huolimatta siitä, että pienyrityksille rakennettuja TDABC-laskentamalleja on suhteellisen vähän verrattuna isompiin yrityksiin. Kohdeyrityksellä ei ollut aikaisempaa laskentajärjestelmää käytössä, mutta siitäkään ei muodostunut ongelmaa. Tutkielman tekijä sai luoda laskentamallin täysin puhtaalta pöydältä. Yrityksen koko oli lopulta helpottava tekijä, sillä kommunikointi yrityksen sisällä oli nopeaa.