”Toiveet toteutuu ja tulee kuultu olo” : Sisupartiotoiminnan yhdenvertaisuuden mahdollisuudet ja haasteet ryhmäläisten sekä johtajien näkökulmasta - Rantanen, Aada (My University, 2026)
Saavutettava ja yhdenvertainen harrastustoiminta on kaikkien ihmisten oikeus. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan suomalaisen partiotoiminnan inklusiivisuutta sisupartiossa toimivien henkilöiden näkökulmasta. Sisupartio tarjoaa harrastuksen erityistä tukea tarvitseville henkilöille huomioiden jokaisen osallistujan toimintakyvyn ja muokkaamalla toteutettavaa ohjelmaa kaikille soveltuvaksi. Tutkielman tavoitteena on tarkastella, millaisia mahdollisuuksia kyseinen harrastus tarjoaa osallistujille sekä millaisia kehityskohteita partiolaiset tunnistavat toimintamallissa. Tutkielmassa käytettiin laadullista analyysia, ja aineisto kerättiin yksilöhaastatteluilla. Kaikki haastateltavat osallistuvat sisupartiotoimintaan: kaksi haasteltavista oli sisupartiolaisia ja kaksi ryhmänjohtajia. Aineiston analysointi tehtiin temaattisella analyysillä, jolloin muodostettiin tutkimuskysymyksiin peilaten aineistosta keskeisimmät teemat. Tämän lisäksi laadittiin taulukko, josta käy ilmi minkälaisten koodien avulla teemat luotiin. Tulokset osoittivat, että sisupartiotoiminta tarjoaa pitkäaikaisen harrastuksen vammaisille henkilöille. Samanaikaisesti toiminta kuitenkin tuottaa esimerkiksi resurssivajeesta johtuvia eriyttäviä rakenteita partiolaisten välille. Tutkimus osoittaa, että partiojohtajien näkökulmasta toiminnan isoin kehityskohde oli toimintatapojen selkiyttäminen. Sisupartiotoimintaan osallistuvien ryhmäläisten näkökulmasta toimintaan kaivattiin lisää yhteistyötä muiden partiolaisten kanssa.
Keywords: partio; sisupartio; inkluusio; yhdenvertaisuus