Työhyvinvoinnin tarkastelu itseohjautuvuuden teorian valossa : Johdon ja asiantuntijoiden näkemyksiä asiantuntijaorganisaatiossa - Tuomarla, Erika (My University, 2018)
Työhyvinvointi on monien yksilöllisten, yhteisöllisten ja yhteiskunnallisten tekijöiden summa. Erityisesti osaamisvaltaisilla aloilla henkilöstö nähdään tärkeimpänä resurssina ja voidaan todeta, että menestyvät yritykset hallitsevat kilpailijoitaan paremmin henkilöstövoimavarojen hyödyntämisen. Työelämän vaatimusten kiristyessä ja yritysten pyrkiessä kohti parempaa tuottavuutta, nousee henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen merkittävään asemaan. Hyvällä johtamisella on mahdollista edesauttaa henkilöstön jaksamista, sillä mikään työyhteisö tai tiimi ei voi toimia tehokkaasti, mikäli sitä ei johdeta tavoitteellisesti. Tähän liittyy vahvasti motivaation luominen ja näin ollen työhyvinvoinnin mahdollistaminen. Innostuneet, osaavat ja hyvinvoivat ihmiset saavat aikaan hyviä tuloksia. Parhaassa tapauksessa työllä on yleisesti elämässä mielekkyyttä nostava vaikutus sen lisäksi, että se tuo taloudellista turvaa ja mahdollistaa erilaiset vuorovaikutussuhteet. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää asiantuntijoiden ja johdon kokemusta työhyvinvoinnin tilasta kohdeorganisaatiossa. Tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden tehtävänkuva rajasi työhyvinvoinnin tarkastelua asiantuntijatyön eli tietointensiivisen työn osa-alueelle. Tutkimuksessa pyrittiin tunnistamaan asioita, teemoja ja osa-alueita, joiden koetaan merkittävästi vaikuttavan työhyvinvointiin; mitkä asiat koetaan kohdeorganisaatiossa työhyvinvointia edistäviksi tekijöiksi ja mitkä asiat kaipaavat kehittämistä? Kohdeorganisaatiossa ilmenneisiin haasteisiin ja kehityspisteisiin syvennyttiin Edward L. Decin ja Richard M. Ryanin kehittämän itseohjautuvuuden teorian avulla pyrkien löytämään keinoja työhyvinvoinnin edistämiseen erityisesti asiantuntijatyön kontekstissa. Tutkimus toteutettiin toimeksiantona ja siihen osallistui kohdeorganisaation kaikki asiantuntijat sekä kolmihenkinen johto. Tämän laadullisen tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastattelua hyödyntäen. Tutkimuksessa ilmeni, että motivaatio ja siihen vaikuttavat tekijät nousivat merkittävimmiksi tekijöiksi työhyvinvoinnin kannalta. Itseohjautuvuuden teorian ydin eli kestävän autonomisen motivaation luominen on monen tekijän summa. Autonomian kokeminen työssä, työyhteisön avoin, rento ja arvostava ilmapiiri sekä kannustava ja oikeudenmukainen johtaminen, jossa työntekijän osaamiseen luotetaan, koettiin tärkeimmiksi työhyvinvointia edistäviksi tekijöiksi kohdeorganisaatiossa. Yksi merkittävä löydös tutkimuksessa oli johdon ja asiantuntijoiden osittain ristiriitainen näkemys palkitsemisen vaikutuksesta motivaatioon; johto mainitsi palkitsemisen yhtenä merkittävimmistä motivaation lähteistä, kun taas asiantuntijat korostivat työn sisältöön ja mielekkyyteen liittyviä tekijöitä. Kohdeorganisaatiossa työhyvinvoinnin tila koettiin pääosin hyväksi, kuitenkin myös parannettavaa löytyi. Itseohjautuvuuden teorian perusperiaatteiden avulla kyettiin tarkastelemaan motivaatioon vaikuttavia asioita ja näin ollen löytämään keinoja työhyvinvoinnin edistämiseksi kohdeorganisaatiossa.
Keywords: Työhyvinvointi, asiantuntijatyö, motivaatio, itseohjautuvuus