Luokanopettajaopiskelijoiden käsitykset fotosynteesistä - Eila Matikainen; Satu Kankare; Norbert Erdmann; Mirjamajja Mikkilä-Erdmann (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2022)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää luokanopettajaopiskelijoiden (n = 189) käsityksiä fotosynteesistä ja kasvin energian ja ravinnon saannista. Kahden eri vuosikurssin toisen vuoden luokanopettajaopiskelijat vastasivat fotosynteesiin liittyviin kysymyksiin. Alkumittauksella kartoitettiin ennakkotietoja, minkä jälkeen opiskelijoilla oli mahdollisuus käyttää sähköistä oppimateriaalia, joka sisälsi tekstiä, käsitekarttoja, kuvia ja ydinasialistoja. Testi toistettiin heti opiskelutuokion jälkeen. Tulosten perusteella oppimateriaalin käyttö paransi merkittävästi opiskelijoiden vastauksia. Kuitenkin yli kolmasosalle luokanopettajaopiskelijoista jäi kasvin energian ja ravinnon saantiin liittyvä vaihtoehtoinen tai virheellinen käsitys vielä asian opiskelun jälkeenkin. Yleisimmäksi ei-tieteelliseksi käsitykseksi tässä tutkimuksessa nousi käsitys kasvista, joka ottaa energiansa tai ruokansa maaperästä (vedestä tai ravinteista). Näin ollen myös luokanopettajaopiskelijat tarvitsevat systemaattista luonnontieteen opetusta.
Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa