Täyden kansaneläkkeen saajien kokemat toimeentulovaikeudet ennen ja jälkeen takuueläkkeen voimaantulon - Koivula, Elina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Eläkeläisten toimeentulo on parantunut jatkuvasti viime vuosikymmenien ajan. Työeläkejärjestelmä on kypsynyt ja keskimääräiset eläkkeet ovat olleet kasvussa. Köyhyys oli kuitenkin vielä 2000-luvun lopussa yleistä niiden eläkeläisten keskuudessa, jotka elivät perusturvan eli kansaneläkkeen varassa. Kaikkein heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien eläkeläisten toimeentuloa päätettiin parantaa luomalla uusi vähimmäiseläkkeen muoto, takuueläke. Laki takuueläkkeestä tuli voimaan 1.3.2011. Takuueläke korotti täyden kansaneläkkeen saajien kokonaiseläkettä noin 100–167 eurolla kuukaudessa. Sen vaikutuksia eläkeläisten koettuun toimeentuloon on ehditty tutkia vasta vähän. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään, millaisia taloudellisia vaikeuksia 65–85-vuotiaat täyden kansaneläkkeen saajat ovat kokeneet ennen takuueläkkeen voimaantuloa ja sen jälkeen. Lisäksi tarkastellaan, millaisia ratkaisukeinoja he ovat käyttäneet näiden mahdollisten vaikeuksien ratkaisemiseksi sekä sitä, onko takuueläkkeen voimaantulon seurauksena muiden sosiaalietuuksien tai korvauksien käyttö vähentynyt. Aineistona käytetään Kelan vuosina 2010 ja 2013 keräämää Kansaneläkeläisten taloudellinen ja sosiaalinen turva -aineistoa. Aineisto käsittelee 65–85-vuotiaiden täyden kansaneläkkeen saajien koettua hyvinvointia, heidän kokemiaan taloudellisia ongelmia sekä niiden ratkaisukeinoja ennen takuueläkkeen voimaantuloa ja sen jälkeen. Aineiston analyysimenetelminä käytetään ristiintaulukointia ja varianssianalyysia. Taloudellisten vaikeuksien kokeminen on täyden kansaneläkkeen saajien keskuudessa vähäistä ryhmän alhaisesta tulotasosta huolimatta. Täyden kansaneläkkeen saajien kokemat taloudelliset vaikeudet ovat kuitenkin entisestään vähentyneet vuosien 2010 ja 2013 välillä, eli takuueläkkeellä on ollut positiivinen vaikutus heidän toimeentuloonsa. Taloudellisia vaikeuksia kokevat eniten nuorimmat, vuokralla asuvat, terveytensä huonoksi kokevat ja alimpiin tuloluokkiin kuuluvat eläkeläiset. Taloudellisten vaikeuksien ratkaisukeinot eivät ole muuttuneet merkittävästi takuueläkkeen voimaantulon myötä. Takuueläkkeen voimaantulo ei myöskään ole tämän kyselytutkimuksen perusteella vähentänyt eläkkeensaajan asumistuen tai toimeentulotuen saamista. Vaikka takuueläke paransikin täyden kansaneläkkeen saajien taloudellista tilannetta, on heidän joukossaan edelleen huono-osaisia.