Koulun ulkopuolisen tiedeharrastuneisuuden yhteys alakoululaisen akateemiseen menestykseen - Mustalahti, Essi (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, onko oppilaan tiedeharrastuneisuudella havaittavaa yhteyttä akateemisen menestyksen kanssa ympäristöopin ja äidinkielen oppiaineissa. Lisäksi tutkittiin, miten huoltajilta saatava tuki on yhteydessä tiedeharrastuneisuuteen ja akateemiseen menestykseen samoissa oppiaineissa. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselylomaketutkimuksena (N=376). Tutkimuksessa käytetty aineisto on osa FINSCI-tutkimushanketta. Tutkimukseen vastanneet olivat suomalaisten peruskoulujen 5- ja 6-luokkalaisia. Kyselylomake koostui väittämistä, jotka mittasivat vastaajien omaa tieteeseen liittyvää osaamista sekä vastaajan ajatuksia oman huoltajansa ajatuksista tiedettä kohtaan. FINSCI-tutkimuksessa käytetty kyselylomake pohjautui aiempaan tutkimukseen tiedeharrastuneisuudesta ja tiedepääomasta (Archer ym., 2015). Tämän tutkimuksen tapauksessa tiedeharrastuneisuutta mitattiin kyselylomakkeessa olleilla väittämillä, jotka liittyivät vastaajan ja tämän perheen museoharrastuneisuuteen eli museoissa vierailuun ja niissä oppimiseen. Tutkimusaineisto analysoitiin tilastollisesti faktorianalyysin ja summamuuttujien avulla ja yhteyksiä muuttujien välillä tarkasteltiin muun muassa ristiintaulukointien ja t-testien avulla. Tutkimuksen perusteella akateemisen menestyksen ja tiedeharrastuneisuuden välillä ei havaittu merkitsevää yhteyttä. Tutkimuksessa havaittiin yhteys huoltajan tiedeajatusten ja tiedeharrastuneisuuden välillä, sekä huoltajan tiedeajatusten ja ympäristöopin arvosanojen välillä. Oppilaalla, jonka huoltajat suhtautuivat vastausten mukaan myönteisemmin tieteeseen, oli tutkimuksen tulosten mukaan korkeampi tiedeharrastuneisuus museomotivaation näkökulmasta. Vastaavasti oppilaalla, jonka huoltajat suhtautuivat vastausten mukaan myönteisemmin tieteeseen, oli tutkimuksen tulosten mukaan korkeampi arvosana ympäristöopin oppiaineessa, verrattuna niihin, joiden huoltaja suhtautui vähemmän myönteisesti tieteeseen. Tulokset tukevat aiempien tutkimuksien havaintoja siitä, että perheen asenteilla ja perheiden tuella on merkitystä, kun tarkastellaan oppilaan kiinnostumista ja sitoutumista tiedettä, tiedeaineita ja tiedeharrastuksia kohtaan.
Keywords: tiede; tiedeharrastuneisuus; tiedepääoma; akateeminen menestys