Kirjallisuuskatsaus: Liikunnan merkitys varhaiskasvatusiässä ja lasten liikuntataitojen kehityksen tukeminen varhaiskasvatuksessa : Integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Väisänen, Tinja (My University, 2024)
Aikaisempien tutkimusten mukaan liikunnalla on yhteyksiä oppimiseen ja hyvinvointiin. Liikuntataitojen kehittyminen painottuu varhaislapsuuteen. Aikaisemmat tutkimukset ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi peruskouluikäisistä lapsista, jonka vuoksi on tarpeellista tutkia liikuntaa myös varhaiskasvatuksessa. Varhaisten ikävuosien aikana aikuiset ovat vastuussa lasten liikuntakasvatuksesta, jonka vuoksi on tärkeää, että varhaiskasvatuksen opettajat ymmärtävät liikunnan merkityksen ja kuinka liikuntataitoja tulisi tukea. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää miten varhaiskasvatusikäisten lasten liikunnan yhteydet hyvinvointiin ja oppimiseen näyttäytyvät viimeisimmän 10 vuoden aikana toteutettujen tutkimusten tuloksissa. Lisäksi tutkielmassa selvitettiin, millä tavalla varhaiskasvatuksessa tuetaan perusliikuntataitojen kehitystä. Tutkimus toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineisto kerättiin ERIC-tietokannasta kolmella haulla. Hakutermeinä käytettiin ensimmäisessä haussa ”early childhood education”, ”physical activity”, ”effects”, ”health OR wellbeing OR well being OR well-being”, toisessa “early childhood education”, “physical activity”, “effects”, “learning” ja kolmannessa “early childhood education”, “physical activity”, “motor skills”. Hakutermit valittiin tutkimuskysymysten pohjalta ja eroteltiin toisistaan AND ja OR sanoilla Boolen logiikan mukaisesti. Tutkimusaineistoon valikoitui ennalta määriteltyjen kriteerien perusteella lopulta 14 kansainvälistä artikkelia. Tämän tutkielman tulokset tukevat aiempaa tutkimustietoa liikunnan myönteisistä vaikutuksista oppimistuloksiin ja hyvinvointiin. Erityisesti tuloksissa korostui liikunnan yhteydet matemaattisten- ja kielellisten taitojen kehitykseen, sekä oppimistehtävään sitoutuneisuuteen. Liikunnan huomattiin edistävän myös liikuntataitojen kehitystä, psyykkistä hyvinvointia ja sosioemotionaalisia taitoja. Perusliikuntataitojen kehitystä tuetaan pääosin ulkoilun aikana varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksessa erityisen suuri määrä päivän fyysisestä aktiivisuudesta tulee ulkoilun aikana.
Keywords: fyysinen aktiivisuus, hyvinvointi, liikunta, liikuntataidot, oppiminen, varhaiskasvatus