Tekoälyn vaikutukset viherpesun riskiin kestävyysraportoinnissa - Jutila, Inka (My University, 2026)
Kestävyysraportoinnin merkitys on kasvanut viime vuosina huomattavasti, kun yrityksiin kohdistuvat vastuullisuusodotukset ovat lisääntyneet ja sääntely on tiukentunut. Erityisesti Euroopan unionin kestävyysraportointidirektiivi on lisännyt raportoinnin laajuutta, yksityiskohtaisuutta ja velvoittavuutta. Samalla myös tekoälyn käyttö liiketoiminnassa on yleistynyt nopeasti, ja sitä hyödynnetään yhä enemmän erilaisissa tiedon käsittelyn, analysoinnin ja sisällöntuotannon tehtävissä. Tekoäly tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös kestävyysraportoinnissa, mutta sen käyttöön liittyy samalla uusia riskejä. Yksi keskeisistä kestävyysraportointiin liittyvistä haasteista on viherpesu, jolla tarkoitetaan harhaanjohtavaa viestintää yrityksen vastuullisuudesta. Tekoäly voi vaikuttaa tähän ilmiöön monin tavoin, sillä erityisesti generatiivinen tekoäly kykenee tuottamaan kielellisesti sujuvaa ja vakuuttavaa sisältöä, joka voi antaa yrityksen vastuullisuudesta todellisuutta myönteisemmän kuvan. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tarkastella, miten tekoälyn käyttö vaikuttaa viherpesun riskiin kestävyysraportoinnissa ja millaisia riskejä tekoälyn hyödyntämiseen tässä yhteydessä liittyy. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkielmassa käsiteltiin kestävyysraportointia, viherpesua ja tekoälyä aiemman kirjallisuuden pohjalta ennen kuin siirryttiin tarkastelemaan tekoälyn vaikutuksia viherpesun riskiin kestävyysraportoinnissa. Teoreettisen tarkastelun lisäksi tutkimuksen empiirinen osuus perustui puolistrukturoituun asiantuntijahaastatteluun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten tekoäly voi lisätä tai muuttaa viherpesun riskiä sekä millä tavoin organisaatioiden käytännöt, valvonta ja inhimillinen arviointi vaikuttavat tämän riskin toteutumiseen. Tutkimuksen perusteella tekoälyn vaikutukset viherpesun riskiin liittyvät erityisesti algoritmisiin vinoumiin, tekoälyjärjestelmien läpinäkymättömyyteen sekä generatiivisen tekoälyn kykyyn tuottaa vakuuttavaa mutta mahdollisesti harhaanjohtavaa sisältöä. Tekoäly voi lisätä viherpesun riskiä erityisesti silloin, kun sitä käytetään raportointisisällön tuottamiseen tai viestinnän muokkaamiseen ilman riittävää tarkastusta. Samalla tutkimus osoittaa, että tekoäly ei itsessään aiheuta viherpesua, vaan ratkaisevaa on se, miten teknologiaa organisaatiossa käytetään, ohjataan ja valvotaan. Inhimillinen arviointi, kontrollimekanismit ja raportoinnin läpinäkyvyys nousevat keskeisiksi keinoiksi ehkäistä tekoälyyn liittyviä viherpesuriskejä. Tekoälyä on käsitelty tutkimuskirjallisuudessa paljon, mutta sen vaikutuksia viherpesun riskiin kestävyysraportoinnissa on tarkasteltu vielä melko rajallisesti. Tutkielma osoittaa, että aihe vaatii lisätutkimusta erityisesti empiirisestä näkökulmasta, sillä tekoälyn käyttö raportoinnissa yleistyy nopeasti ja sen vaikutukset voivat muuttua teknologian kehittyessä. Jatkossa olisi hyödyllistä tarkastella laajemmalla aineistolla, miten tekoälyä hyödynnetään eri toimialoilla kestävyysraportoinnissa ja miten sen käyttö vaikuttaa viherpesun riskiin käytännössä.
Keywords: tekoäly; viherpesu; kestävyysraportointi; generatiivinen tekoäly; algoritmien vinouma; legitimiteettiteoria; halpa puhe; vaikuttavuuden hallinta