Tuottojen ja volatiliteetin ennustaminen sentimentin avulla - Saarinen, Tuomas (My University, 2020)
Perinteinen rahoitusteoria pohjautuu osapuolten rationaaliseen käyttäytymiseen markkinoilla, eikä se tunnista sijoittajien sentimentin olemassaoloa. Tästä huolimatta, sentimentillä on tutkitusti huomattu olevan merkitystä sijoittajien käyttäytymisessä, jolloin erilaiset sosiologiset ja psykologiset irrationaalisuudet ja vinoumat vaikuttavat päätöksentekoon. Googlen Search Volume Index on ollut monen aikaisemman sentimenttitutkimuksen kohteena, sillä sen hakumääristä koostuvaa dataa on kerätty jo vuodesta 2006. Ei-ammattimaisten sijoittajien ja internetin käyttäjämäärien kasvaessa, on sentimentin tutkimukseen keskitytty yhä enemmän juuri erilaisten internetin hakukoneiden avulla. Tässä tutkielmassa luodaan viikkotasolla senttimentti-indeksi positiivisilla ja negatiivisilla taloudellisilla sanoilla, jotka on suomennettu Harvardin IV-4 ja Lasswell Valuen kehittämä sanaluettelosta. Sentimentti-indekseillä pyritään ennustamaan ja selittämään Suomen osakemarkkinoita seuraavia kahdeksaa Morgan Stanley Capital Internalionalin ylläpitämää osakeindeksiä. Tutkimuksen aineisto on periodilta 2014–2018, jolloin kaikilta osakeindekseiltä on aineisto saatavilla. Tutkimus tehdään aikasarja-analyysinä, jossa hyödynnetään ARMA- ja GARCH-malleja. Kullekin indeksille luodaan sitä selittävä aikasarjamalli hyödyntäen Boxin ja Jenkisin menetelmää mallien laatimiseksi. Kullekin indeksille luodun mallin jälkeen pyritään tutkimaan mallin ja indeksin korrelaatiota hetkillä t, t +1 ja t +2. Tutkielmassa esitellyt teoriat selittävät osittain saatuja tuloksia, sillä sijoittajien sentimentin voidaan nähdä vaikuttavan vahvemmin pieniä yhtiöitä sisältäviin osakeindeksein. Regressiomallien avulla saatujen tuloksien regressiokertoimet jäivät kuitenkin hyvin pieniksi, jolloin varsinaisia johtopäätöksiä ei sijoittajien sentimentistä ja Suomen osakemarkkinoiden välisestä yhteydestä voi tehdä.