Lännessä on Kiina-suhteiden uudelleenarviointi käynnissä - Paltemaa Lauri (TS-yhtymä, 2025)
Länsimaissa näkemykset Kiinasta ovat jakautuneet kahteen leiriin. ”Haukat” näkevät Kiinan uhkana, kun ”kyyhkyt” näkevät, että Kiinan kanssa täytyy tulla toimeen, vaikka ongelmat Kiinan kanssa tiedostetaankin. EU on ollut näiden linjojen välissä pitämällä Kiinaa samanaikaisesti sekä kumppanina että kilpailijana, mutta nyttemmin EU:n toimet viittaavat tiukentuneeseen asenteeseen Kiinaa kohtaan.