Ketiapiinin käyttö unilääkkeenä : kirjallisuuskatsaus - Hallamaa, Pyry (My University, 2020)
Unettomuus on yleinen oire, jota hoidetaan myös lääkkeillä, joilla ei ole virallista indikaatiota unettomuuteen. Uudentyyppinen antipsykootti ketiapiini huomattavasti virallisia käyttöaiheita pienemmällä annostuksella on yksi lääke, jota käytetään off label -unilääkkeenä laajasti. Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitetään, millaista tieteellistä tutkimusnäyttöä ketiapiinin unilääkekäyttöön liittyen on. Lisäksi esitellään unettomuuden hoitosuosituksia, ketiapiinin unilääkekäytön kannalta oleellisia farmakologisia vaikutuksia, haittavaikutuksia ja off-label käytön yleisyyttä. Tutkimusaineistona on PubMed-tietokannan kautta haettuja ketiapiinia ja unettomuutta käsitteleviä tutkimusartikkeleita, joista mukaan on valittu yleisen väestön unettomuuden hoidon kannalta relevantit artikkelit. Yksittäisten artikkeleiden tutkimustulokset esitellään ja lopussa pohditaan niistä muodostuvaa yleiskuvaa sekä pohditaan, miten ketiapiinin käyttöön kliinisessä työssä tulisi suhtautua. Ketiapiinin teholle unilääkkeenä on mielekäs farmakologinen selitys, mutta laadukkaita kliinisiä tutkimuksia ketiapiinin unilääkekäytön tueksi ei ole järin paljon. Tutkimustuloksissa nousee esille trendi, jonka mukaan ketiapiini parantaa tutkittavien unta, mutta pienten tutkimusotosten ja lukumäärältään vähäisten tutkimusartikkelien pohjalta selkeää suositusta ketiapiinin käytöstä unilääkkeenä ei voi antaa. Kuitenkin myös suositusten mukaisilla unilääkkeillä on rajoituksensa ja haittansa, joten ainakin jonkin virallisen käyttöaiheen toteutuessa ketiapiinin käyttöä voi pitää tapauskohtaisesti arvioituna perusteltuna.
Keywords: ketiapiini,unettomuus