Internet-pohjainen potilasohjaus rintasyöpäpotilaan voimavaraistumisen tukena - Liljeroos, Satu (My University, 2019)
Hoitoajat sairaaloissa ovat jatkuvasti lyhentyneet. Potilaat kokevat yhä tärkeämmäksi, että hoitoon liittyvää tietoa on saatavilla juuri silloin kun siihen on tarvetta. Hoitoon liittyvän tiedon hakeminen Internetistä on lisääntynyt. Tämän vuoksi Internet-pohjaisten potilasohjausmenetelmien kehittäminen on erittäin tärkeä ja ajankohtainen haaste hoitotyön ammattilaisille. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata mitä rintasyövän hoitoon liittyvää tietoa potilaat odottavat saavansa Internetistä ja mikä oli rintasyöpäpotilaiden kokemus hoitoonsa liittyvän tiedon riittävyydestä. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää rintasyöpäpotilaiden voimavaraistumista tukevaa Internet-pohjaista potilasohjausta. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastattelun avulla. Tutkimuksen kohteena olivat yhden eteläsuomalaisen yliopistollisen keskussairaalan rintasyöpään sairastuneet potilaat (n=20), joilla oli mahdollisuus käyttää Internetissä olevaa rintasyöpäpotilaan hoitopolkua. Tutkimuksen aineisto analysoitiin ensimmäisen tutkimuskysymyksen osalta deduktiivisen sisällönanalyysin menetelmällä, jossa luokiteltiin sanoja niiden teoreettisen merkityksen perusteella. Analyysia ohjasivat voimavaraistumista tukevan tiedon osa-alueet. Toisen tutkimuskysymyksen osalta aineisto analysoitiin induktiivisen sisällönanalyysin menetelmällä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että rintasyöpäpotilaiden tiedon odotukset kattoivat kaikki voimavaraistumista tukevan tiedon osa-alueet. Tiedon odotukset koskivat biofysiologista, toiminnallista, sosiaalista, kokemuksellista, eettistä ja taloudellista tiedon osa-aluetta. Potilaiden kokemus hoitoonsa liittyvän tiedon riittävyydestä vaihteli. Yli puolet haastateltavista koki hoitoonsa liittyvän tiedon riittäväksi. Kuitenkin osa haastateltavista koki, että heillä oli tarvetta varmistaa hoitoonsa liittyvää tietoa. Tutkimuksen avulla saatiin tarpeellista ja yksityiskohtaista, uutta tietoa rintasyöpäpotilaiden Internet-pohjaiseen potilasohjaukseen liittyvistä tiedon odotuksista.
Keywords: Internet-pohjainen potilasohjaus, voimavaraistuminen, rintasyöpäpotilas