Tekoäly työkaluna johdon laskentatoimea hyödyntävässä päätöksenteossa - Kiviaho, Milla (My University, 2024)
Teknologian kehityksen myötä erilaiset tekoälyjärjestelmät ovat muodostuneet osaksi arkipäiväisiä toimintoja muokaten ihmisen työskentelytapoja kiihtyvällä vauhdilla. Tekoälyteknologioiden yleistyessä, laskentatoimen alan odotetaan tulevaisuudessa kokevan muutoksia. Jatkuva tiedon lisääntyminen luo mahdollisuuksia uudenlaisille tietojärjestelmille, joiden avulla voidaan parantaa optimaalista päätöksentekoa. Tekoälyn avulla voidaan simuloida ihmisen ajattelua tarjoten etuja kestävyydessä, nopeudessa sekä kustannustehokkuudessa. Yleinen tietämättömyys tekoälyn ominaisuuksista on kuitenkin osaltaan luonut pelkoa, jonka vuoksi tekoälyn tuomia mahdollisuuksia on kyetty hyödyntämään vasta osittain. Tutkielman tavoitteena on tutkia, millaista hyötyä tekoälyn käytöllä voidaan saavuttaa johdon laskentatoimea hyödyntävässä päätöksenteossa. Johdon laskentatoimen tehtävänä on tarjota organisaation johdolle oleellista tietoa päätöksenteon mahdollistamiseksi. Vastaavasti tavoitteena on tutkia myös haasteita, joita tekoälyn käytössä voidaan havaita, tarkasteltaessa johdon laskentatoimen tuottamaa informaatiota hyödyntävää päätöksentekoa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena perustuen alan kirjallisuuteen sekä tieteellisiin artikkeleihin ja tutkimuksiin, jotka käsittelevät tekoälyä, johdon laskentatoimea sekä päätöksentekoa. Tutkielmassa havaitaan, että tekoälyn käytöstä voi olla organisaatiolle hyötyä, kun tarkastellaan johdon laskentatoimea hyödyntävää päätöksentekoa. Tekoäly voi tuoda etuja päätöksenteon tehokkuuden parantamisessa vapauttaen samalla resursseja muihin toimintoihin, se voi avustaa monimutkaisissa päätöksissä sekä suorittaa työlään datan analysoinnin. Lisäksi tutkielmassa havaitaan, että tekoälyn hyödyntämiseen liittyy huomionarvoisia haasteita, jotka liittyvät sen läpinäkymättömään toimintaan sekä sen antamiin vaikeasti tulkittaviin päätöksiin. Nämä voivat muodostua esteeksi tai vähintäänkin haasteeksi, kun tekoälyä käytetään osana päätöksentekoa. Tutkielmassa kuitenkin todetaan vielä olevan paljon selvitettävää tekoälyn mahdollisuuksista sekä tekoälyn ja ihmisen välisen yhteistyön täydestä potentiaalista. Tutkielmasta voi olla hyötyä organisaatioille, jotka ovat kiinnostuneita tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista, pyrkivät parantamaan päätöksentekoprosessejaan, lisäämään tehokkuuttaan tai saavuttamaan kilpailuetua markkinoilla tekoälysovellusten avulla. Tutkielmasta voi olla myös hyötyä organisaatioille, joilla on tarve tunnistaa hyötyjä sekä haasteita, joita tekoälyn käytössä voidaan havaita tarkasteltaessa päätöksentekoa, jossa hyödynnetään johdon laskentatoimen tuottamaa informaatiota. Tutkielman aihe vaatii vielä tulevaisuudessa jatkotutkimusta, jotta tuloksia voidaan yleistää ja aiheesta muodostaa tarkempia tutkimustuloksia.
Keywords: tekoäly, päätöksenteko, johdon laskentatoimi