Vaikuttamisen taktiikat organisaatioissa esiintyvässä politikoinnissa - Pietarinen, Peppi (My University, 2024)
Työyhteisöissä vuorovaikutus on keskeisessä osassa, sillä onnistuessaan se vaikuttaa koko organisaation suoritukseen positiivisesti. Vuorovaikutusta, tai kokemusta siitä, voivat heikentää monet tekijät, joista yhdeksi on tunnistettu kokemus organisaatiossa tapahtuvasta politikoinnista. Politikointia, tai työyhteisöissä esiintyvää poliittista käyttäytymistä, on pidetty myös historiallisessa organisaatiotutkimuksessa huonona asiana, sellaisena, josta organisaatioiden olisi syytä pyrkiä eroon. Viime aikoina organisaatiotutkimuksessa on kuitenkin noussut esille organisaatioissa esiintyvän poliittisen käyttäytymisen tutkimus perinteisen vuorovaikutukseen perustuvan tutkimuksen rinnalle. Ilmiötä on alettu tarkastelemaan neutraalimmasta näkökulmasta. Organisaatiotutkimuksessa politikointiin on liitetty kaksi erilaista käsitettä, jotka ovat organisatorinen politikointi ja yksilön poliittiset kyvykkyydet. Organisatorinen politikointi kuvaa koko organisaatiossa tapahtuvaa poliittista käyttäytymistä, kun taas poliittiset kyvykkyydet kuvaavat yksilön ominaisuuksia. Yleisellä tasolla organisatorinen politikointi kuvaa siis neutraalista näkökulmasta organisaatioissa tapahtuvaa vaikuttamista makro- ja mikrotasolla. Tässä tutkielmassa keskitytään tarkastelemaan organisatorista politikointia neutraalista näkökulmasta, jossa politikointi on vain yksi käyttäytymismalli työyhteisöissä muiden joukossa, ja pyritään sitomaan se vaikuttamisen eri taktiikoihin työyhteisöissä. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on, millaisia vaikuttamisen taktiikoita organisaatioissa esiintyvään politikointiin sisältyy. Vallankäyttö ja vaikuttaminen ovat vuorovaikutuksen olennaisia osa-alueita esihenkilön näkökulmasta. Vaikuttamisella tarkoitetaan sellaisia tekoja, joiden avulla pyritään muuttamaan vaikutuksen kohteen asenteita, uskomuksia tai käyttäytymistä. Tässä tutkielmassa esitellään erilaisia vaikuttamisen taktiikoita, joita käytetään, kun työpaikoilla pyritään vaikuttamaan niin omien alaisten, kollegojen kuin organisaatiohierarkiassa korkeammalla olevien henkilöidenkin toimintaan. Erilaiset taktiikat esitellään vaikuttamisen taktiikoiden taksonomian avulla. Taksonomiassa taktiikat jaotellaan perustyypeiltään järkeen perustuviin, pehmeisiin ja koviin vaikuttamisen taktiikoihin. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että organisaatioissa esiintyvään politikointiin liittyviä vaikuttamisen taktiikoita olivat liittoumien muodostaminen, painostaminen, vaihtokauppaan suostuminen, mielistely sekä faktoihin perustuva suostuttelu. Näistä liittoumien muodostaminen, painostaminen ja vaihtokauppaan suostuminen ovat vaikuttamisen taktiikan perustyypiltään kovia taktiikoita. Mielistely on puolestaan pehmeä taktiikka, ja faktoihin perustuva suostuttelu on järkeen perustuva taktiikka.
Keywords: organisatorinen politikointi, poliittiset kyvykkyydet, vaikuttaminen