Evolutiivisten teorioiden uskonnonselitys. Vastakkaisasettelusta synteesiin - Timonen, Kirsi (My University, 2017)
Tämä Pro Gradu -työ on tieteenteoreettinen ja käsittelee uskontoa selittäviä evolutiivisia teorioita. Evolutiivinen ihmisen käyttäytymisen tutkimus voidaan jakaa käyttäytymisekologiaan, rinnakkaisevoluutioteorioihin, kulttuurievoluutioteorioihin ja evoluutiopsykologiaan. Työssäni esitellyt teoriat kuuluvat näihin tutkimussuuntauksiin. Karkeasti ottaen teoriat voidaan jaotella teorioihin, jotka pitävät uskonto adaptaationa ja teorioihin, jotka pitävät uskontoa sivutuotteena. Sosiksen 2006 ”Religious behavior, badges and bans” kalliiden signaalien teoria, joka selittää uskontoa adaptaation. Sen avulla uskonto voidaan nähdä näkökulmasta riippuen joka yksilötason adaptaationa sosiaaliseen elämään tai ryhmätason adaptaationa yhteistyöhön. Teoria näkee uskonnon adaptaationa geneettisellä tasolla. Teoria kuuluu käyttäytymisekologian tutkimussuuntaan. Kulttuurisevoluutio pohjaisena teoriana esitellään Rossanon 2010 ”Harnessing the Placebo Effect” uskonto placebona -teoria, joka näkee uskonnon kulttuurisena adaptaationa. Wilsonin 2002 ”Darwin`s Cathedral” kirjassa esitetty teoria näkee uskonnon organismina ja sitä kautta ryhmätason adaptaationa ympäristöönsä. Wilsonin selitys kuuluu rinnakkaisevoluutioteorioihin. Sivutuoteteorioista esitellään Barretin 2004 ” Why Would Anyone Believe in God” ja Boyerin 2001 ”Ja ihminen loi jumalat” näkemystä jumalauskosta ja siihen liittyvästä uskonnollisten käsitteiden muodostamisesta mielen sivutuotteena. Teoria nojaa vahvasti evoluutiopsykologiaan. Työn tutkimusongelmana on se, miten eri teoriat onnistuvat uskonnon selittämisessään ja esittäessään väitteensä uskonnosta. Teorioiden uskonnon selitysten esittelyn jälkeen, todetaan niiden onnistuvan hyvin omista tutkimuksellista lähtökohdistaan käsin ja näin omalta osaltaan selittävän hyvin moninaista uskonnollista ilmiötä. Sen lisäksi että teoriat selittävät uskontoa, ne esittävät myös väitteen uskonnosta joko adaptaationa tai sivutuotteena. Tässä työssä esitetään nämä teorioiden sisältämät väittämät ja vastapuolen niistä esittämä kritiikki. Todetaan että teorioiden vastakkainasettelun sijaan olevan hedelmällisempää lähteä hakemaan näiden teorioiden synteesiä, jossa niiden tutkimustulokset voidaan yhdistää. Työssä esitetään kolmen tutkijan näkemykset siitä, millä tavalla tämä onnistuu.