”Jotain siellä on minua varten.” : Merkityksellisten unien ja niiden tulkintojen konseptuaaliset metaforat - Marila, Eero (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Analysoin tutkielmassani unikertomuksia ja niiden tulkintoja George Lakoffin ja Mark Johnsonin kehittämän konseptuaalisen metaforan teorian avulla. Tutkimusongelmani on, miten konseptuaalisten metaforien analyysi soveltuu unien tulkintaan ja unien koettujen merkitysten ymmärtämiseen. Tutkimuskysymyksissäni tarkastelen, millaisia metaforia unissa esiintyy, miten ne ovat yhteydessä unien tulkittuun merkitykseen sekä miten merkitykselliset unet ovat vaikuttaneet kokijoidensa maailmankatsomukseen. Lisäksi paikannan unien keskeisimmän metaforan Kelly Bulkeleyn kehittämän perustavan metaforan teorian mukaisesti. Pohdin perustavan metaforan käsitteen hyödyllisyyttä unien tulkintaan perustuvana terapeuttisena välineenä. Keräsin tutkimusaineistoni kirjoituspyynnöllä, jonka välitin unista kiinnostuneille internetin keskustelupalstoille ja facebook-ryhmille sekä Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden opiskelijoiden sähköpostiryhmässä. Kirjoituspyyntöni keräsi 29 unikertomusta ja kertomuksen yhteydessä unesta tehtyä tulkintaa. Kertomusten pituus vaihtelee muutamasta virkkeestä useaan liuskaan. Aineistoni on arkistoitu Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen arkiston TKU-kokoelmaan. Kirjoituspyyntöni sisältää apukysymyksiä, joiden muotoilussa pyrin tuomaan esiin kokemuskertomusten ajallista ja asenteellista monisyisyyttä. Luokittelen aineistoni kertomusluokkiin sekä teemoittelen kertomukset unien tulkitun merkityksen perusteella. Keskeiset teemat ovat onnen tunne, itsetuntemus, maailmankatsomuksen vahvistuminen, maailmankatsomuksen muuttuminen, elämäntapaneuvot, anteeksianto, rauhan tunne, suru ja ahdistus. Unikertomuksissa esiintyy samoja konseptuaalisia metaforia, joita on löydetty aiemman tutkimuksen perusteella muista aineistoista. Unissa esiintyvien metaforien ja unien tunnesisällöissä on yhteys, joka osoittaa samojen mekanismien toiminnan sekä valve-elämässä että unissa. Unien tapahtumat eivät ole irrationaalisia tai sattumanvaraisia. Jaotellessa unista erotettuja metaforia tyyppikertomuksiksi on huomattavissa metaforien yhteys ja linkittyminen toisiinsa narratiivin etenemisen mukaisesti. Eri alakulttuureihin identifioituvat henkilöt vaikuttavat suosivan erilaisia metaforisia konsepteja.