’’Mikä tahansa käy hääpaikaksi, kunhan se on keskiaikainen linna ’’ : Ei-heteroiden parien neuvotteluja avioliiton merkityksistä - Sääskilahti, Petteri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan minkälaisia merkityksiä ei-heterot parit liittävät avioliittoon ja miten he rakentavat parisuhdettaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa heidän lähiyhteisönsä ja yhteiskunnan kanssa. Tutkielma pohjautuu kahdeksan suomalaisen ei-heteron parin haastatteluihin noin vuotta aiemmin ennen kuin samaa sukupuolta oleville avioliitto tuli juridisesti mahdolliseksi Suomessa maaliskuussa 2017. Analyysimenetelmänä tutkielmassa on käytetty Harvey Sacksin kehittämää jäsenkategoria-analyysia. Haastateltavien tekemien kategoriavalintojen avulla analysoitiin avioliiton merkityksiä. Tutkielman teoreettisen taustan muodostaa kriittinen tieteellinen keskustelu, jota samaa sukupuolta olevien avioliitosta on länsimaissa käyty. Quuer-tutkimuksen näkökulmasta samaa sukupuolta olevien avioliitto mahdollistaa homoseksuaaleille normatiivisina pidetyn monogamisen ydinperheen mallin. Samaan aikaan normatiiviset identiteettimallit marginalisoivat queer-tutkimuksen mukaan muut parisuhteen ja sukupuolen esittämisen tavat. Avioliitto merkitsee monille ei-heteroille parisuhteen tunnustamista ja avioliitto-oikeus tasa-arvoista kansalaisuutta. Tutkimuksessa havaittiin, että ei-heteroiden avioliittoon liittämät käytännön merkitykset vaihtelivat sen mukaan, että kategorisoivatko haastateltavat itsensä homoksi vai queeriksi. Avioliitolle annettuihin merkityksiin vaikuttivat, miten tärkeäksi parit kokivat avioliiton osana normatiivista elämänpolkua ja miten he reflektoivat sukupuolen mukanaan tuomiin rooliodotuksiin. Osalle avioliitto on tärkeä osa elämänpolkua kun taas toiset kokivat avioliiton uusintavan heteronormatiivista maailmanjärjestystä. Jatkotutkimuksena olisi kiinnostavaa syventyä polyamoristen perheiden, eli muiden kuin kahden ihmisen muodostamien suhteiden saamiin merkityksiin suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutkimus jättää myös lisätutkimisen varaa muunsukupuolisten kokemusten ja yhteiskunnan normien välisten neuvotteluiden tutkimiselle.