Tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitotuloksiin merkittävä parannus diabetesohjausta kehittämällä - Paappa Roosa; Ahomaäki Ritva; Löyttyniemi Eliisa; Aromaa Minna (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
JOHDANTO :Turun kaupungin lasten ja nuorten poliklinikan diabetestiimi osallistui vuosina 2014-2016 Ruotsin kansalliseen diabetesrekisteriin perustuvaan laatukoulutukseen. Tutkimuksessa selvitettiin, miten laatukoulutus ja diabeteksen hoidon muuttaminen kehittämistyön pohjalta vaikuttivat poliklinikan diabetespotilaiden HbA1c-arvoihin.
MENETELMÄT :Poliklinikan diabetestiimi laati laatukoulutuksen pohjalta strukturoidun hoitomallin, johon tiimi ja potilaat perheineen sitoutuivat. Sadankolmenkymmenen tyypin 1 diabetesta sairastavan 0-19-vuotiaan lapsen ja nuoren HbA1c-arvot analysoitiin takautuvasti ajalta 1.10.2014-30.6.2016. Tilastollinen analyysi HbA1c-muutoksen osalta suoritettiin toistomittausanalyysillä.
TULOKSET : Potilaiden HbA1c-arvo pieneni seurannan aikana keskimäärin 3,1 mmol/mol (p < 0,01). Ennen projektia hyvässä hoitotasapainossa (HbA1c ≤ 58 mmol/mol) oli 34 % ja projektin jälkeen 39 % potilaista. Huonossa hoitotasapainossa (HbA1c ≥ 70 mmol/mol) olevien osuus pieneni 32 %:sta 18 %:iin.
PÄÄTELMÄT : Strukturoidulla hoidonohjauksella ja säännöllisellä hoitotulosten seurannalla voidaan saavuttaa parempia lasten ja nuorten tyypin 1 diabeteksen hoitotuloksia.