Tilintarkastajan ammattitaito ja menestyminen : Tilintarkastajien kokemuksia tilintarkastusammattilaisena toimimisesta eräässä Big 4 -yhteisössä - Miekka, Marianne (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkielman aiheena on tilintarkastajien ammattitaidon käsite sekä ammattitaidon osoittaminen ja menestymisen edistäminen tilintarkastusyhteisössä. Tilintarkastajilta edellytetään ammattitaitoisuutta sekä laissa että tilintarkastajien omissa ammattieettisissä periaatteissa. Vaatimuksista huolimatta tilintarkastajan ammattitaidon sisältöä ei ole määritelty selkeästi missään, ja vakiintunut teoreettinen viitekehys sen tutkimiseen puuttuu. Usein ammattitaidon ajatellaan olevan pelkkää teknisen tietämyksen hallintaa, joka määrittelee tilintarkastajan menestymisen tilintarkastusyhteisössä. Tutkielma osoittaa, että tällainen näkemys ei vastaa tilintarkastusyhteisössä koettua todellisuutta. Tutkielma on luoteeltaan laadullinen tapaustutkimus, jonka tavoitteena on ymmärryksen lisääminen tutkittavasta ilmiöstä. Aineisto kerättiin haastatteluin, jonka jälkeen se litteroitiin ja sille tehtiin sisällönanalyysi. Haastatteluun valikoitiin tilintarkastusammattilaisia eräästä suomalaisesta Big 4 -yhteisöstä tilintarkastusyhteisön eri hierarkiatasoilta. Tutkielman lähtökohtana ovat tilintarkastajan työnkuvan muuttuminen tilintarkastajan urapolun varrella, tilintarkastusyhteisöjen hierarkkisuus sekä organisatorinen sosialisaatio eli prosessi, jonka myötä ryhmän jäsen omaksuu roolinsa ja oppii toimimaan sen mukaisesti. Tutkielmassa tehtiin teoreettista kehitystyötä muodostamalla viitekehys, jonka mukaan tilintarkastajan ammattitaidon osa-alueita ovat tieto, muut henkilökohtaiset ominaisuudet ja sosialisaatio. Tutkimustulokset tukevat tutkielmassa muodostettua teoreettista viitekehystä, sillä tilintarkastajien kertomusten perusteella ammattitaito on tiedon, muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien ja sosialisaation muodostama kokonaisuus. Lisäksi tutkielmassa saatiin viitteitä siitä, että ammattitaidon eri osa-alueet voivat kompensoida toisiaan. Ammattitaidon sisältö ei ole staattinen tilintarkastajan urapolun varrella, vaan sen sisällön havaittiin muuttuvan samalla, kun tilintarkastaja etenee tilintarkastusyhteisön hierarkiassa asematasolta toiselle. Sosialisaatio on kuitenkin koko ajan läsnä, sillä tilintarkastajaa ei välttämättä pidetä ammattitaitoisena, ellei hän sovi tiettyyn tilintarkastajan muottiin. Asematasosta riippumatta tilintarkastusyhteisössä menestymiseen vaikuttavat: homogeenisuus, ylityöt ja ajankäyttö, ihmissuhteet sekä ulkoiset tekijät, kuten ulkonäkö, sukupuoli, ikä ja etsinen tausta. Tilintarkastaja voi pyrkiä osoittamaan ammattitaitoaan ja edistämään menestymistään vaikuttamalla kaikkiin ammattitaidon osa-alueisiin. Toisaalta myös muilla tekijöillä, kuten ihmissuhteilla, voi olla merkitystä. Tilintarkastajan menestymisen kannalta on tärkeää, että tilintarkastaja toimii roolinsa sekä tilintarkastusyhteisön odotusten ja ihanteiden mukaisesti, kun taas niistä poikkeaminen herättää kielteistä huomiota ja voi haitata urakehitystä.