Lentorahdin riskienhallinta ulkoisissa häiriötilanteissa - Kyöstiö, Aapo (My University, 2026)
Lentorahdilla on merkittävä rooli arvokkaille ja aikakriittisille tuotteille globaaleissa toimitusketjuissa, mutta sen toimintaympäristö on altis ulkoisille häiriöille, kuten terveyskriiseille, luonnonkatastrofeille ja geopoliittisille konflikteille. Viimeaikaiset tapahtumat ovat korostaneet tarvetta tehokkaalle riskienhallinnan kehittämiselle lentorahdissa. Geopoliittiset häiriöt voivat johtaa ilmatilansulkemisiin, lentoreittien pitenemisiin, kustannusten kasvuun ja toimitusvarmuuden heikkenemiseen. Terveyskriisit voivat vähentää matkustajakoneiden ruumassa liikkuvan rahdin kapasiteettia ja samalla lisätä lentorahdin kysyntää kriittisten tuotteiden ja verkkokaupan kasvun seurauksena. Luonnonkatastrofit voivat aiheuttaa toimitusviiveitä, infrastruktuurin vaurioitumista, lentojen peruutuksia ja kapasiteettirajoitteita. Viimeaikaiset tapahtumat ovat korostaneet tehokasta riskienhallintaa ja sen jatkuvaa kehitystä. Tutkielman tavoitteena on tarkastella, mitkä ovat suurimmat haasteet mitä lentorahdin toimintaympäristö kohtaa, mitä eri liiketoimintamalleja lentorahdissa esiintyy sekä millaisilla operatiivisilla ja strategisilla riskienhallintakeinoilla häiriöiden seurauksia voidaan hallita. Riskienhallinta voidaan jaotella lyhyen aikavälin eli operatiivisiin keinoihin ja pitkän aikavälin eli strategisiin ratkaisuihin. Operatiivisia keinoja ovat esimerkiksi kapasiteetin uudelleenallokointi, uudelleenreititys ja väliaikaiset matkustajakoneiden konversiot. Strategisella tasolla korostuu laivastonhallinta, verkoston hajauttaminen ja digitalisaation hyödyntäminen. Jotta yhden kriittisimmän kuljetusmuodon toiminnan jatkuvuutta voidaan vahvistaa, molempien tasojen täytyy olla osa kokonaisvaltaista riskienhallintaa.
Keywords: Lentorahti; ulkoiset häiriötilanteet; riskienhallinta; toimitusketjun resilienssi; geopoliittiset häiriöt