Konfliktin kokemus huumorin ehdoilla - Genreanalyysi tilannekomediasarjasta Derry Girls - Hyvönen, Aino (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee tilannekomediaa ja huumoria, ja miten nämä yhdistyvät poliittisen konfliktin kokemukseen Derry Girls -tilannekomediasarjassa (2018–2022). Sarja käsittelee historiallisesti herkkää aihetta humoristisella otteella. Tutkielma pyrkii vastaamaan kysymykseen, miten Derry Girls rakentaa poliittisen konfliktin kokemusta tilannekomedian konventioiden ja huumorin avulla. Tutkielman metodina toimii genreanalyysi, jonka avulla erottelen tilannekomedian tyypillisiä konventioita, ja tässä käytän apuna tilannekomediaan liittyvää kirjallisuutta. Teoreettisena viitekehyksenä toimii Giselinde Kuipersin tekemä huumorintutkimus siitä, millaista merkitystä vitsit ilmentävät sosiaalisesti. Lisäksi käytän apuna huumorin vastakohtateoriaa. Tutkielman tulokset esittävät, että Derry Girls rakentaa inhimillisen kuvan poliittisen konfliktin kokemuksesta, ja sen keskellä elävistä ihmisistä. Sen sijaan, että sarjassa keskityttäisiin traumaan ja väkivaltaisuuksiin, niin nämä ovat ennemminkin kontekstuaalisessa muodossa kuin painopisteenä. Jatkuva levoton poliittinen ilmapiiri muodostuu osaksi arkielämää, ja sarja osoittaa, että tavallinen elämä voi toimia rinnakkain poikkeuksellisten olosuhteiden kanssa. Derry Girls tuo esille tilannekomedian ehdoilla ystävyyden ehdottomuutta, teini-iän kamppailuja ja perheen kestävyyttä vaikeina aikoina. Humoristisesta otteesta huolimatta sarja ilmentää myös arkisen kokemuksen toista puolta, kuolonuhreja vaativia iskuja. Näissä hetkissä korostuu läheisten merkityksellisyys ja vaikeuksien kohtaaminen yhdessä. Derry Girls toimii myönteisenä esimerkkinä sille, miten vakavia aiheita voidaan käsitellä huumorin kautta.
Keywords: Derry Girls, tilannekomedia, genreanalyysi, huumori, konflikti