Matkustusoikeuden offline-tarkastus tunnistepohjaisessa lippujärjestelmässä - Janhonen, Mikael (My University, 2021)
Suomen joukkoliikenteessä käytettävät lippu- ja maksujärjestelmät ovat siirtymässä tunnistepohjaisiin järjestelmiin, joissa matkustajan omistamia lippuja säilytetään älykorttien sijaan taustajärjestelmässä olevilla matkatileillä. Muutoksen myötä matkustusoikeuden tarkastukseen tarvitaan taustajärjestelmän tilaa, ja tarkastusta varten suoritetaankin yleensä rajapintakutsu taustajärjestelmään. Tarkastuksen suorittavat laitteet ovat usein kuitenkin mobiilitiedonsiirtoyhteyksien päässä, eikä jatkuva yhteys taustajärjestelmään ole taattu, mikä saattaa johtaa matkustusoikeuden tarkastuksen estymiseen ja sitä myötä mahdollisiin lipputulotappioihin ja huonoon käyttökokemukseen. Järjestelmässä on kuitenkin mahdollista toteuttaa matkustusoikeudelle offline-tarkastus, jossa matkustusoikeus tarkastetaan paikallisesti päätelaitteella. Työssä tutkittiin matkustusoikeuden offline-tarkastuksen tarpeellisuutta sekä toteutuksen mahdollisuuksia ja haasteita. Tarpeellisuutta tutkittiin lähinnä nykyisen rajapintakutsuihin perustuvan online-tarkastuksen teknisen toimivuuden kannalta. Tutkimus tapahtui toimialan kirjallisuuden ja Pusatec Oy -yrityksen tunnistepohjaisen lippujärjestelmäalustan offline-toiminnallisuutta käsittelevien menetelmien avulla. Työn aikana ajoneuvolaitteiden verkkoyhteyksiä ja online-tarkastuksen toimintaa tutkittiin analysoimalla lippujärjestelmäalustan ja ajoneuvolaitteiden tallentamaa lokimateriaalia. Työn aikana muodostettiin myös offline-tarkastuksen osittainen prototyyppitoteutus, jonka avulla toteutukseen liittyviä haasteita pyrittiin selvittämään. Työssä havaittiin, että online-tarkastus saattaa toimia alueesta riippuen riittävän hyvin, eikä offline-tarkastuksen toteutus ole välttämättä kriittistä järjestelmän toiminnan kannalta. Toteutuksella voidaan kuitenkin ehkäistä pelkkään online-tarkastukseen liittyvää lipputuloriskiä ja parantaa käyttökokemusta nopeuttamalla leimaustapahtumaa. Offline-tarkastuksen toteutuksessa päätelaitteille etukäteen replikoitavat tiedot havaittiin käyttökelpoiseksi ja parhaaksi toteutusmalliksi, osittain siksi, että toteutus toimii yhtäläisesti kaikille tunnistemedioille, kuten älykorteille ja mobiilisovelluksille. Myös mobiilisovelluksella käytettävien lippujen tunnisteiden yhteyteen liitetyt tiedot voivat olla, lippujärjestelmän säännöistä riippuen, hyvä ratkaisu mobiililippujen offline-tarkastukseen.
Keywords: tunnistepohjainen lippujärjestelmä, matkustusoikeuden tarkastus, lipuntarkastus, whitelist