Tekoälyn hyödyntäminen operatiivisessa henkilöstöjohtamisessa työhyvinvoinnin näkökulmasta - Aatola, Anttoni (My University, 2025)
Tämän tutkielman ydinajatuksena on tuoda esille tekoälyn merkitys operatiivisessa henkilöstöjohtamisessa työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tavoitteena on selvittää, miten tekoälyä voidaan hyödyntää operatiivisen henkilöstöjohtamisen apuvälineenä. Tutkielmassa käsitellään erilaisia tapoja hyödyntää tekoälyä henkilöstöjohtamisen työhyvinvointiin liittyvillä operatiivisilla osa-alueilla. Toteutustapana tutkielmassa on käsiteanalyyttinen kirjallisuuskatsaus. Tutkielman rakenne koostuu neljästä pääluvusta. Pääluvuissa tutustutaan tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin operatiivisen henkilöstöjohtamisen työkaluna. Tekoälyn teeman sisällä keskitytään työhyvinvointiin liittyviin tekijöihin, jotka voivat tuoda uusia näkökulmia johtamiseen. Tekoäly muuttaa käsitystä, miten työtä tehdään. Se soveltuu yksinkertaisten, mekaanisten toimintojen toteuttamiseen, mutta ihmistä se ei korvaa ainakaan toistaiseksi. Tekoälyyn liitetään runsaasti harhaluuloja, ja siihen on kohdistettu paljon epärealistisia odotuksia. Tekoälyä hyödyntämällä voidaan vapauttaa organisaation resursseja ihmisälyä ja inhimillisiä tarpeita vaativiin työtehtäviin. Tekoälyä voidaan hyödyntää työhyvinvoinnin seurannan tukena esimerkiksi resilienssin vahvistamisen ja mielenterveyden tukemisen näkökulmista. Henkilöstön työtyytyväisyyden mittaamiseen voidaan myös hyödyntää tekoälypohjaisia työkaluja. Työkuormituksen hallinta ja työvoiman resurssointi tekoälyä hyödyntäen muuttavat johtamista. Tekoälyä voidaan hyödyntää myös organisaation viestinnässä ja päätöksenteossa johtamisen apuvälineenä.
Keywords: Tekoäly, henkilöstöjohtaminen, työhyvinvointi, henkilöstöhyvinvointi