Henkilöstöjohtamisen uudet tuulet : Vastuullinen henkilöstöjohtaminen vastauksena työelämän muutokseen - Rantatupa, Mira (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Työelämä on kokenut monenlaisia mullistuksia viimeisten vuosikymmenien aikana. Erityisesti kiristyvä globaali kilpailu sekä resurssi- ja ympäristöongelmat ajavat yrityksiä etsimään uusia toimintatapoja ja ratkaisuja toiminnan kasvun ja kannattavuuden varmistamiseksi myös jatkossa. Muuttuva työelämä asettaa uusia haasteita myös henkilöstöjohtamiselle, jonka on yhä useammin tasapainoiltava samanaikaisesti jopa vastakkaisten tavoitteiden ja vaikutusten kanssa. Yhtenä vastauksena henkilöstöjohtamiseen kohdistuviin odotuksiin ja muutospaineisiin on organisaatioiden ja johtamisen tutkimuksessa tuotu esille vastuullinen henkilöstöjohtaminen (sustainable HRM), joka edustaa uudenlaista, kestävämpää näkökulmaa henkilöstöresurssien johtamiseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella vastuullisen henkilöstöjohtamisen ja työelämän muutoksen suhdetta kolmen erilaisen vastuullisen liiketoiminnan hankkeen kautta. Hankkeet oli toteutettu 2010-luvulla kolmessa eri yrityksessä henkilöstöosaston johdolla. Kiinnostuksen kohteena oli erityisesti se, miten organisaatiot ovat henkilöstöjohtamisen näkökulmasta pyrkineet rakentamaan vastuullisempia organisaatioita hankkeiden avulla, ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hankkeiden syntyyn. Yritysten kontekstia tarkastelemalla analysoitiin työelämän ja toimintaympäristön muutoksia hankkeiden taustalla. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Haastattelin keväällä 2017 hankkeiden projektipäälliköitä, jotka kaikki työskentelivät HR-tehtävissä tarkasteltavissa organisaatioissa. Lisäksi keräsin dokumenttiaineistoa muun muassa yritysten vuosikertomuksista, vastuullisuusraporteista ja henkilöstölehdistä hankkeiden laajemman kontekstin ymmärtämiseksi. Tarkasteltavat hankkeet pyrkivät ratkaisemaan erilaisin keinoin vastuullisen henkilöstöjohtamisen kenttään kuuluvia teemoja, kuten työntekijöiden ikääntymistä, työhyvinvoinnin ja -kyvyn ylläpitämistä sekä monimuotoisuuskysymyksiä. Hankkeiden taustalta oli tunnistettavissa sekä yrityskohtaisia tekijöitä että laajempia työelämää koskevia ilmiöitä, kuten työväestön ikääntyminen, epävarmuuden lisääntyminen ja arvojen muuttuminen. Hankkeita vastuullisen henkilöstöjohtamisen toteuttamistapana on tutkittu toistaiseksi vähän. Tutkimuksen pohjalta voitiin kuitenkin todeta niiden tarjoavan sekä HRM-tutkimukselle, että käytännön henkilöstöjohtamiselle uuden tavan tarkastella vastuullisuutta henkilöstöjohtamisen näkökulmasta ja integroida uudenlaisia tai päivitettyjä HR-käytäntöjä organisaatioon. Hankkeet voivatkin toimia ikään kuin siltana teorian ja käytännön välillä.