Onko päiväkodissa oleminen taaperolle stressaavaa? : Kortisolitasot ja niiden eroavaisuudet koti˗ ja päiväkotipäivän aikana - Loula, Emilia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Stressi on yksi merkittävimmistä hyvinvointivaltioiden terveysongelmista, joten tutkimus stressiä aiheuttavista ja ylläpitävistä tekijöistä on tärkeää. Tässä pro gradu ˗tutkielmassa selvitettiin taaperoikäisiltä mitatun stressin ja päiväkodin välistä yhteyttä. Tutkimus on Suomessa ensimmäisiä aiheesta tehtyjä, ja osa FinnBrain-syntymäkohorttitutkimusta. Stressin mittarina käytettyä kortisolihormonia kerättiin lasten syljestä koti- ja päiväkotipäivän aikana aamulla, aamupäivällä, iltapäivällä ja illalla. Tutkielmassa tarkasteltiin myös, noudattaako stressihormoni eli kortisoli taaperoikäisten kehossa samanlaista vuorokausivaihtelua kuin aikuisilla. Aikuisen kortisolin vuorokausivaihtelussa kortisolitaso on aamulla korkeimmillaan ja illalla matalimmillaan. Epäparametrisilla testeillä tehdyissä analyyseissä oli mukana 27 lasta (iän ka = 28kk, kh = 9kk), joista oli tyttöjä 11 ja poikia 16. Koti˗ ja päiväkotipäivän kortisolitasot olivat epäparametrisilla testeillä tarkasteltuina samankaltaisia. Näin ollen päiväkodissa olemisen ei havaittu vaikuttavan taaperoikäisten stressitasoihin. Tässä tutkielmassa saatiin viitteitä siitä, että erityisesti kotipäivänä taaperoiden stressihormonin vuorokausivaihtelu noudatteli aikuisten normaalia vuorokausivaihtelua. Yksilökohtaisia eroja oli kuitenkin paljon. Päiväkotipäivänä kokopäivähoidossa olevien lasten iltakortisolitaso oli korkeampi kuin osa-aikahoidossa olevilla lapsilla. Runsaan yksilökohtaisen vaihtelun vuoksi lapset jaoteltiin kortisolitasojen perusteella laadullisesti kolmeen eri ryhmään: normaali, iltapäivä kasvava ja ilta kasvava. Kahdessa jälkimmäisessä kortisolin vuorokausivaihtelu oli poikkeavaa. Jatkotarkastelussa havaittiin, että kokopäivähoidossa olevia lapsia oli enemmän päiväkotipäivänä ryhmissä iltapäivä kasvava ja ilta kasvava kuin ryhmässä normaali. Jatkossa on tärkeä tutkia tarkemmin lasten yksilöllisten, päiväkotien ja perheiden ominaisuuksien vaikutusta lasten kortisolitasoihin päiväkodissa.