Keskosuuden vaikutus kielen kehitykseen aivojen rakenteellisesta ja toiminnallisesta näkökulmasta - Torkko, Pauliina (My University, 2021)
Tämä syventävien opintojen kirjallinen työ on muodoltaan kirjallisuuskatsaus, ja sen aiheena on keskosuuden vaikutus kielenkehitykseen aivokuvantamisen näkökulmasta. Työn tarkoituksena on tarkastella, miten keskosten kielenkehitys poikkeaa täysiaikaisena syntyneiden normaalista kielenkehityksestä. Aineisto koostuu PubMed-tietokannasta haetuista artikkeleista, jotka käsittelevät kielenkehitystä ja sisältävät rakenteellista ja/tai toiminnallista magneettikuvantamista hyödyntäviä lähestymistapoja. Katsaukseen hyväksyttiin 12. ikävuoteen mennessä kuvannettuja keskosia tutkineet tutkimukset. Tutkittavilla ei saanut olla sisäänottokriteereinä mitään pitkäaikaissairauksia. Keskosilla on aivojen rakenteessa ja toiminnallisissa yhteyksissä eroja, jotka näkyvät myös kuvantamisen ohella suoritetuissa neurokognitiivisissa mittauksissa jossakin määrin heikompana suoriutumisena. Rakenteellisesti keskosilla on todettavissa valkean aineen vaurioita, alhaisempia valkean ja harmaan aineen tilavuuksia sekä joillakin alueilla voimakkaampaa aivokuoren laskostumista täysiaikaisiin verrattuna. Keskosilla oli täysiaikaisena syntyneisiin nähden heikentyneitä ja vahvistuneita toiminnallisia yhteyksiä aivopuoliskojen sisällä sekä niiden välillä. Kuitenkin keskosilla, joilla valkea aine oli vaurioton, suoriutuminen kouluiässä näytti yksittäisessä tutkimuksessa olevan täysiaikaisena syntyneiden veroista. Täysiaikaisena syntyneisiin verrattuna keskosilla on siis monenlaisia poikkeavuuksia kaikilta katsauksen näkökannoilta.
Keywords: keskosuus, kielenkehitys, MRI, fMRI