Kohti uuden vuosituhannen sukupuolijärjestelmää : sukupuolivähemmistöjen etujärjestöjen toimijuus transsukupuolisten oikeuksien parantamiseksi 1993–2003 - Jansson, Sofi (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutkitaan suomalaisten järjestöjen Trasek ry:n, Seta ry:n ja Setan alaisen Transtukipisteen toimijuutta transsukupuolisten aseman parantamiseksi aikavälillä 1993–2003, huipentuen lakiin transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta. Tutkielman primääriaineistona on käytetty Setan ja Transtukipisteen sisäistä materiaalia vuosilta 1993–2003 sekä Trasekin Trasek-tiedotetteita vuosilta 1996–2003. Järjestöjen tavoitteena oli transhoitojen sisällyttäminen vakinaisesti määriteltynä osana julkista terveydenhuoltoa, sukuelinkirurgioita säätelevän kastraatiolain poistaminen, kastraatiolautakunnan lakkauttaminen ja juridisen sukupuolen vaihtamisen käytäntöjen yhtenäistäminen valtakunnallisesti. Järjestöt vaikuttivat transihmisten oikeuksiin tekemällä yhteyksiä mediaan, lääketieteen ammattilaisiin ja viranomaisiin. Lisäksi järjestöt harjoittivat yhteisö- ja tukitoimintaa transihmisille. Setaa ja Trasekia kuultiin transaiheista ensimmäistä kertaa vuoden 1993 transseksuaalilakiehdotukseen liittyen, ja järjestöt alettiin tunnustaa transsukupuolisten legitiimeinä edustajina auktoriteettien toimesta. Trasekin vaikuttamisen takia vuonna 1998 sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän käsittelemään transseksuaalien asemaa, jossa Trasekia edusti puheenjohtaja. Vuonna 2001 työryhmän muistio julkaistiin, ja siitä muotoutui eduskunnalle lakiehdotus. Valiokunnissa järjestöjen edustajat tukivat ehdotusta, mutta suosittelivat muutosta lain aviottomuusvaatimukseen – järjestöt saivat tämän tavoitteen läpi ja translaki tuli voimaan 1.1.2003. Pääsyiksi järjestöjen valitsemiin maltillisiin keinoihin näen instituutioiden vastaukset aktivistien huoliin, järjestöjen resurssien vähyyden ja instituutioiden ja järjestöjen välisen vastavuoroisen riippuvuussuhteen, mikä ohjasi järjestöjen keinoja maltillisemmiksi. Maltillisista keinoista huolimatta järjestöjen, ja etenkin Trasekin, rooli transoikeuksien parantumisessa oli erittäin tärkeä.
Keywords: Trasek, Seta, Transtukipiste, transtutkimus, transaktivismi, sosiaaliset liikkeet